Hvilken turbukse bør jeg velge?

Fjellsport anbefaler
ANDERS KITTILSEN
Anders er innkjøper og sortimentansvarlig på Fjellsport. Han er en ivrig friluftsmann, toppturentusiast og ultraløper. Han har gode meritter på bok, som Norseman 2017. Han starter også helgen med en skikkelig cowboy-frokost, og dette er en tradisjon som han ikke viker ifra.

Virrvarret av turbukser har aldri vært større. I en jungel av turbukser, kan det være en krevende affære å velge ny bukse. Anders sine tips, til valg av turbukse vil komme godt med, når du velger din neste turbukse. Men hva skal man begynne å se etter, når man ser etter ny bukse?

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av turbukser til herre!

Kartlegg bruksområde

Når du velger din neste turbukse, er det viktig at du vet hvilke aktiviteter du skal bedrive. Hundelufteren i Nordmarka, behøver ikke en høyfjellsbukse med fiffige løsninger. Det finnes mange turbukser som kan brukes i et spekter av ulike aktiviteter.

Passform, farge og utseende.

Prislappen på en turbukse, kan være stiv. Gore-tex bukser til mange tusen kroner er gode eksempler på dette. Vær derfor litt kritisk, og bruk litt tid på å finne en bukse som du faktisk liker. Buksen holder i mange år, med riktig vedlikehold. Pass derfor på at du er fornøyd med passform, farge og hvordan den ser ut.

«Det å sette fast stegjernene i buksebenet, på en eksponert rygg – kan få fatale konsekvenser»

ANDERS KITTILSEN
FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av jakker til dame.

Ranglefanten og høyfjellsgubben

Liker du deg best over 2000m, på eksponerte rygger og gjerne i taulag. Da anbefaler vi en turbukse som tåler høy intensitet, har lav vekt og med tekniske finesser som ikke setter en stopper for toppstøtet. Softshellbukser med windstopper membran, holder deg varm og puster godt. Windstopper membranen tar knekken på den iskalde kulingen, samtidig som den kvitter seg med fuktigheten fra innsiden. Softshellbukser er også et billigere alternativ enn «fullverdige» skallbukser. De kommer ofte også med en atletisk passform, som sørger for at bukseben ikke henger og slenger.

Villmarksfrua

Liker du deg best i vegetasjon, med fargerik lyng og lukten av bål. Da anbefaler vi en slitesterk bukse, som tåler skarpe kvister og kvasse steiner. Her fungerer turbukser i bomull bra. Slitestyrke går på bekostning av litt ekstra vekt. Mange bomullsbukser kommer også med slitesterk bomull på utsatte steder og ventilasjonspaneler hvor dette trengs. Denne type bukse kan også brukes til jakt, da den lager lite lyd.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av turbukser til dame.

«Lojaliteten til en turbukse, kan nærmest sammenlignes med kjærligheten man har til et fotballag »

Turgåeren og nybegynneren

Liker du deg best i trygge omgivelser, men ønsker å teste ut friluftslivet. Eller ser du behovet for å bytte ut joggisen fra Adidas? Da faller nok valget på pris. En tyngre softshell bukse, eller en bomullsbukse kan være å anbefale. Noen konkrete eksempler, er Norrøna Svalbard Flex1, Fjällräven Keb Trousers, Lundhags Lockne pants. Er du usikker på valget, ta kontakt. Spør venner og bekjente om hvilken bukse de anbefaler og bruker. Men OBS! Sett av en slant med tid. Dette kan ofte bli en laaang anbefaling og i verste fall utvikle seg til en debatt.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av herrejakker.

Kort oppsummering

  • Bruksområde, hvor og til hva skal turbuksen brukes til.
  • Passform, farge og utseende. Holdbarheten på turbukser er lang, ved rett vedlikehold!
  • Spør om hjelp og veiledning.

Og det viktigste av alt, kom deg ut i naturen!

God tur!

Vil du få gode tilbud før alle andre – samt tips, artikler og inspirasjon om tur og utstyr? Abonner på vårt fantastiske nyhetsbrev, da vel!

Test av Gregory Baltoro 85L ryggsekk

ARNSTEIN HURULIN Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30. Gregory Baltoro er en solid og gjennomtenkt vandresekk fullpakket med smarte løsninger....

Slik blir du kvitt myggen!

THERMACELL Jeg heter Thermacell. Jeg er en luktfri, lydløs og smidig myggjager. Jeg hjelper hundrevis av mennesker i året, som har problemer med mygg og andre kryp. Thermacell jager knott, mygg og fluer effektivt, lydløst og luktfritt. Les hvordan dette er mulig.  Jeg...

Hvordan vasker du skalljakken din?

ALEXANDER STÅLNACKE Alex jobber på markedsavdelingen og er kampanjeansvarlig. Han er en nybakt far, toppturentusiast som foretrekker vinteren og har lang fartstid i sportsbransjen. Når var sist du vasket skalljakken din? Skal man i det hele tatt vaske en skalljakke?...