12 ting du må huske på tur

Aleksander Gamme gir deg sine beste råd
ALEKSANDER GAMME
Eventyrer, polfarer, forsker, forfatter og safariguide.

Veien er kort fra suksess til katastrofe når man er langt fra sivilisasjonen. På ekspedisjon eller langtur kan de små tingene skille en god og en dårlig dag. Her er en huskeliste over småtingene du ikke bør glemme.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av førstehjelp- og hygieneutstyr.

1. Førstehjelpssett

Dette bør ha en fast plass i sekken som hele turfølget kjenner til. Uten smertestillende, kompresser og sårbandasje kan kutt eller brudd bli skjebnesvangert.

2. Solbeskyttelse

Har du noengang blitt snøblind vil du aldri glemme solbriller igjen. På snø eller bre er UV-strålingen ekstra sterk. Solhatt og solfaktor på minimum 30, i tillegg til faktor 50 til leppene er å anbefale.

3. Hodelykt

Ha alltid en liten LED-lykt liggende et fast sted i sekken eller jakka, så du kan finne den selv i stummende mørke. Pass på at lykten ikke blir liggende på et ukjent sted etter mørkets frembrudd.

«Væske er viktigere enn mat. En posesuppe i termosen holder deg i live lenger enn flere Kvikklunsj – spesielt i høyden.»

ALEKSANDER GAMME
FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av opptenningsutstyr.

4. Multiverktøy

Tangfunksjon, skrutrekker og kniv er uvurderlig. Multiverktøyet kan bli en venn i nøden.

5. Klokke

På vei mot toppen må du ha et siste tidspunkt for å snu. Uten avvik eller unntak. Bruk også klokken til effektiv fremdrift, med pause- og arbeidsintervaller. En klokke med alarm som kan vekke deg om morgenen er essensielt.

6. Kart, kompass og GPS

I mange områder kan påskeværet snu til whiteout på minutter. Lær deg å legge inn veipunkter mens det er godvær, og ta høyde for retur i storm. Bruk litiumbatterier i kulda.

7. Termos/drikke

Væske er viktigere enn mat. En posesuppe i termosen holder deg i live lenger enn flere Kvikklunsj – spesielt i høyden. Ved å drikke lite og ofte opprettholder du væskebalansen bedre. Ha alltid flasker i tillegg til vann-på-slange-systemer, som ofte fryser.

8. Fyrstikker eller stormlighter

Uten fyrstikker er det lite hjelp i mat, fuel, brenner og så videre. Pakkes i vanntett pose, med lightere som backup.

9. Tisseflaske

Hvis du venner deg til å tisse på flaske vil både søvn og restitusjon bli bedre. Det finnes egne systemer for jenter. GoGirl har løsninger for jentene slik at de nå kan tisse som gutta.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av outdoorklokker.

«Hvis du venner deg til å tisse på flaske vil både søvn og restitusjon bli bedre.»

10. Termokopp

Koppen på termosen er ofte for liten. Poseretter og nudelsuppe i termokoppen er genialt til lunsj eller kvelds. Termokoppen må ha håndtak og et godt lokk som tåler en velt.

11. Spisebestikk

Det er ikke så stas å spise middag med kvist, teltplugg eller brettet Toro-pose. I hvert fall ikke i ukesvis. Det eneste du trenger er skje. Hvis du foretrekker plast, bør du ha med to stykker.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av termoser og termokopper.

12. En sunn porsjon bondevett

Sunt bondevett favner bredere enn kun risikovurdering og fjellvettregler. Det inkluderer etiske og moralske hensyn, forståelse og medfølelse osv. Bondevett er ikke til salgs!

God tur!