Test av Therm-a-Rest Oberon vintersovepose

Fjellsport-Arnstein tester sovepose
ARNSTEIN HURULIN
Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30.

Therm-a-Rest har lenge vært kjent for sine selvoppblåsbare liggeunderlag. I senere tid har det også kommet både telt, soveposer og tilbehør fra den amerikanske produsenten. I år har de kommet med flere nye soveposer, og jeg har fått muligheten til å teste Oberon. En lett og komfortabel vinterpose fylt med Nikwax hydrofobisk behandlet gåsedun og mange smarte løsninger. Soveposen er testet gjennom fem netter fordelt i telt, snøhule og innendørs i en hytte.

SynergyLink holder deg på liggeunderlaget

Therm-a-Rest Oberon er utstyrt med SynergyLink™ som består av to elastiske bånd som forbinder soveposen og liggeunderlaget sammen. Med disse båndene kan jeg sove godt uten å være redd for å skli eller rulle av underlaget i løpet av natten. Båndene gir meg fortsatt frihet til å bevege meg inne i soveposen, men setter en begrensning når jeg ønsker å snu soveposen og ligge på magen. Dersom jeg ikke vil bruke SynergyLink, kan jeg enkelt hekte dem av eller bare la de henge fast på posen. Festene til SynergyLink™ er uansett så flate og små at jeg ikke på noen måte klarer å merke dem når jeg ligger i posen.

Barneklær

«Med SynergyLink kan jeg sove godt uten å være redd for å skli eller rulle av underlaget i løpet av natten»

Barneklær

Therm-a-Rest påstår at båndene skal passe liggeunderlag opp mot 63,5 cm i bredden. Jeg forsøkte derfor med det største underlaget jeg hadde tilgjengelig. Et underlag med 65 cm bredde og 9 cm tykkelse. Det gikk ikke. Når jeg strekker ut båndene så mye som mulig, måler jeg rett i overkant av 60 cm bredde. Problemet er at liggeunderlaget da må være tynt som papir for å passe i mellom. Båndene egner seg derfor best for liggeunderlag opp mot 55 cm bredde og 5-6 cm tykkelse, noe som er innenfor de fleste regular-underlagene uansett merke.

Utvendig lomme

Lommen er plassert på utsiden av soveposen, og egner seg derfor ikke så godt til oppbevaring av batterier eller lignende som ikke skal utsettes for streng kulde. Den rommer fint en lommebok og en mobil, men ikke så mye mer. Lommen fungerer ellers fint til å oppbevare SynergyLink™ båndene når de ikke er i bruk. Det er også her du finner dem når posen kommer fra fabrikken.

Barneklær

Glidelås og knappeåpning

Soveposen har en to-veis YKK glidelås som strekker seg halvveis ned langs siden. På innsiden av glidelåsen er det lagt på en myk webbing som minimerer sjansen for at glidelåsen kjører seg fast. Her finner jeg også en tykk dun-fylt pølse som legger seg fint over glidelåsen når den er lukket.

På toppen av glidelåsen er det en liten flapp med en trykknapp av plastmateriale – noe tilsvarende de du finner i åpningen på enkelte dynetrekk. Forskjellen er at denne knappen er laget av et hardere plastmateriale. Jeg klarer rett og slett ikke å ødelegge denne knappen enda jeg presser den hard og skjevt sammen, noe dynetrekknappene ikke ville tålt. Knappen er solid.

Det er likevel noen svakheter med denne glidelås- og knappeløsningen. Trykknappen har dessverre lett for å sprette opp når jeg for eksempel sitter i soveposen og kokkelerer. Her kommer også glidelåsdragernes svakhet til syne. Glidelåsdragerne mangler nemlig låsefunksjonen og åpner seg selv så fort knappen løsner. På den andre siden kan denne svakheten sees på som en sikkerhetsfunksjon, da det er lett å komme raskt ut av soveposen i en nødsituasjon. I løpet av testperioden har jeg ikke opplevd at knappen og glidelåsen har åpnet seg selv mens jeg sover. Derimot har de ved flere tilfeller åpnet seg mens jeg sitter og romsterer i posen.

Innvendig nakkekrage

Nakkekragen inne i soveposen er tykk og behagelig slik den burde være på en god vinterpose. Det som skiller seg ut er at kragen på Oberon ikke har noen form for strikk eller snøring. Therm-a-Rest her istedenfor laget en ekstra tykk krage rundt åpningen i posen som et tillegg. Denne ideen virket god til å begynne med, men etter å ha tilbrakt 5 netter Oberon savner jeg den gamle kjente løsninger med snøring i nakkekragen. Hver gang jeg snur på meg kjenner jeg at kald luft sniker seg inn i posen da jeg ikke får den gode tettingen rundt halsen som jeg forventer av en fullverdig vinterpose. Jeg sover likevel godt ned mot komfortgrensen på -10°C, så Therm-a-Rest holder det de lover. Med ett lag ull-sett og litt mer bevissthet i strammingen rundt ansiktet er jeg overbevist om at jeg også ville sovet godt ned mot limit-grensen på -18°C.

Integrert fotlomme

Når jeg legger meg i Therm-a-Rest Oberon merker raskt at den er ekstra fyldig i fotenden. Føttene ligger godt innpakket i fyldig dun og jeg blir raskt varm på tærne. Dette til tross for at jeg den første natten overså den geniale løsningen nederst i posen. Overraskelsen var derfor stor da jeg dagen etter vrengte posen og oppdaget at Therm-a-Rest har laget en egen dun-fylt fotlomme integrert i fotenden. Genialt! Perfekt for rask oppvarming av kalde føtter.

Barneklær

«Oberon har en egen dunfylt fotlomme integrert i fotenden. Perfekt for rask oppvarming av kalde føtter.»

Pakking og oppbevaring

Therm-a-Rest Oberon pakkes enkelt ned i en passe stor kompresjonsbag med snøring og lokk slik vi kjenner til fra før. Baggen virker solid og de fire kompresjonsremmene kan dras til maksimalt uten at jeg kan se svakhetstegn i sømmene.

For lengere oppbevaring har Therm-a-Rest levert med en egen oppbevaringspose til Oberon. Denne kunne med fordel vært noe større. Størrelsen tvinger meg til å stappe posen nedi og komprimere den ganske mye før jeg får til å lukke snøringen. Jeg er redd dette på sikt vil kunne ha innvirkning på dunspensten og isolasjonsevnen til posen. De fleste andre godt etablerte merker innen dunsoveposer kommer med langt større oppbevaringsposer i forhold størrelsen på soveposen.

Konklusjon:

Etter fem netter i soveposen er jeg godt fornøyd med hva Therm-a-Rest har fått til. Oberon har mye av det som en fullverdig vintersovepose krever. Den er meget komfortabel å ligge i og holder seg godt innenfor temperaturgrensene som er satt. Jeg skulle ønske Therm-a-Rest spanderte på en glidelåsdrager med låsefunksjon og en stramming i nakkekragen. Med dette på plass, ville Therm-a-Rest Oberon fått full score fra meg.

«Oberon er den posen som har holdt meg varmest på bena av alle soveposer jeg har prøvd.»

Spesifikasjoner:

 • SynergyLink™-fester mot liggeunderlag
 • utvendig glidelåslomme
 • Oppbevaringspose for langtids lagring
 • Sesong: 4 sesonger
 • Yttermateriale: 20D Polyester Ripstop w/DWR
 • Innermateriale: 20D Polyester Taffeta
 • Fyllmateriale: 800FP gåsedun, Nikwax Hydrophobic Down RDS w/ThermaCapture Lining
 • Fyllvekt: 780g*
 • T-Comfort: -10°C (EN13537)
 • T-Limit: -18°C (EN13537)
 • T-Ekstrem: -37°C (EN13537)
 • Maks personlengde: 183cm*
 • Omkrets skulder: 157cm*
 • Omkrets hofte: 145cm*
 • Omkrets fotende: 117cm*
 • Glidelås: 1/2 lengde, Venstre
 • Pakkstørrelse: Ø25x43cm
 • Vekt: 1110g*

* Regular size

//Arnstein Hurulin, Fjellsport