Dette må du vite om snøskred

FJELLSPORT.NO
Basecampbloggen drives av Fjellsport.no – en frittstående butikk for alle som er interessert i tur og friluft.

Ferdes man i fjellet om vinteren, må man være klar over faren ved snøskred. Ulykkestall viser at i ca. 90 % av skredulykkene er skredet utløst av den skredtatte eller en i turfølget. De vanligste dødsårsakene er klemskader, slagskader, og oksygenmangel. Er man så uheldig og blir tatt av et skred, er det viktig å tenke klart og vite hva man skal gjøre.

Hold deg rolig. Er man begravd og ikke greier å bevege seg, er det klart at klaustrofobien sniker seg på en hver. Det er derfor viktig å holde hodet kaldt, og puste rolig. Hvis man er begravd, har man ca 10-15 minutter med oksygen. Stol ikke blindt på disse tallene, da det kan være mer og mindre. Alt etter tetthet i snøen, størrelsen på pusterom etc.

Ferdes man i skredutsatte områder, må man ta hensyn og ha med seg riktig utstyr. Her er et skred fra fjellet Shkhara, (5,193 m) i Kaukasus.
FOTO: GETTY IMAGES

Huskeregel: ASSS

Alltid Snøspade, Søkestang og Skredsøker

Denne huskeregelen er bare å begynne å pugge.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Pro Alu fra Ortovox er kanskje en av de mest solgte spadene innen sitt felt i verden.
FJELLSPORT ANBEFALER:
Bestselgende og revolusjonerende skredsøker fra Mammut.

Alltid skal dette utstyret være i sekken når du er på tur på steder hvor det kan være fare for skred. Utstyret veier lite, så her lønner det seg å være på den sikre sida. La like gjerne utstyret ligge klart i sekken hele vinteren – så slipper du å måtte huske det hver gang du drar på tur.

Snøspaden brukes til *trommevirvel* å grave! Det er utrolig mye mer effektivt å grave med spade enn med hendene. Snøspader kommer som regel med justerbart skaft, og avtagbart blad, noe som gjør at de fint får plass i sekken uansett hvor lett oppakning du har.

Søkestangen brukes til å stake i snøen etter den som er begravd. Lengden på søkestenger varierer, og de er ofte laget i karbon eller aluminium for vekt og soliditet.

Skredsøkeren kan utgjøre forskjell på liv eller død, ved at man finner den som er begravd hurtig. En skredsøker har to hovedfunksjoner, nemlig å motta og å sende signaler. Skredsøkere bruker en egen radiofrekvens, og når man går skal de alltid stå på SEND. Hvis man skal leite etter noen som er tatt av sneen, bytter man til MOTTA – og fange opp signalene fra andre skredsøkere i området. Det er veldig viktig å sette seg godt inn i hvordan akkurat din skredsøker virker før du drar på tur. Du og alle du reiser med må ha testa samtlige søkere.

Sjekk skredvarslingstjenesten Varsom.no før du legger opp turen.

Velg tur med omhu og unngå unødig risiko. Hold god avstand i bratt terreng eller hvis dere mistenker økt skredfare.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Black Diamonds mest solgte søkestang i aluminium, BD Quickdraw Probe Tour 280.

«Velg tur med omhu og unngå unødig risiko.»