Tren ute i vinter!

Elises 5 tips til en vellykket løpetur på vinterføre
ELISE KATRINE AMDAL
Ivrig Fjellsporter som gladelig tar en løpetur både sommer- og vinterstid.

Nytt år og en blank kalender. Vi er i inngangen av et nytt år, og endelig går vi mot lysere dager igjen. Selv om jeg personlig er veldig glad og takknemlig for at vi har fire forskjellige årstider, så skal jeg innrømme at ting fort kan bli litt tyngre og kreve litt større innsats når dagene føles så korte. Plutselig finnes det hundre forskjellige grunner til å bare bli innendørs når arbeidsdagen er over, det er kaldt, glatt og ikke minst mørkt.

Heldigvis har erfaring lært meg at det gjelder å få lurt meg ut den døra. Da er mye gjort, det er lite som slår frisk luft og jeg angrer aldri!

Løping er etter min mening den perfekte treningsformen. Det krever så lite og kan gjøres hvor som helst året rundt. Med noen enkle grep blir opplevelsen i vinterkulden så mye bedre.

Barneklær

«Det gjelder å få lurt meg ut den døra. Da er mye gjort, det er lite som slår frisk luft og jeg angrer aldri!»

ELISE KATRINE AMDAL
  • Ikke kle deg for mye. Overgangen fra en varm stue til ute kan være brutal, men det er kjipt og hemmende om du er for varm. Ofte ender du opp med å svette for mye, bli våt og så fryse igjen. Kroppen produserer masse varme selv, du må bare komme i gang.
  • Kle deg lagvis. Ull eller syntet innerst (dame / herre), et isolerende mellomlag i midten (dame / herre) og jakke eller vest ytterst (dame / herre). Dette avhenger selvsagt av værforhold. Dersom temperaturen tillater det synes jeg vest (dame / herre) er et undervurdert produkt. Det varmer de viktigste områdene, samtidig som det gir så mye bevegelsesfrihet.
  • Husk hode (dame / herre) og hender (dame / herre).
  • Hodelykt. Vi har en del mørke måneder i Norge, men med en god lykt så er ikke dette noen hindring. Gamle kjente skogsstier blir nesten som helt nye med en lykt i mørket. Dobbel gevinst her er at du også blir sett av andre.
  • Husk refleks!
ELISE ANBEFALER:
Dersom været tillater det, løp med vest! Det varmer der det er viktig, og gir ellers en unik bevegelsesfrihet.
ELISE ANBEFALER:
Lett og kompakt hodelykt med oppladbart batteri. Gamle, kjente skogsstier blir nesten som nye med hodelykt på løpetur.

I går var jeg ute og løp den fineste runden jeg vet om, i skogen bak huset der jeg bor. Her i Vestfold er det kaldt og tørt føre, stiene er pakket og fine for en løpetur.

Det er veldig mørkt i skogen nå på ettermiddagene. Da kommer hodelykta mi godt med. Satser på en ny løpetur nærmere helgen, eller kanskje jeg skal finne frem langrennskiene?