Fem turtips i Flåm

PER JONAS STRAND
Tekst
EEF DE BOECK
Foto

Kombinasjonen av fjord og fjell gjør Flåm til et fantastisk område for fjell- og topptur, kanskje et av de beste i Norge. Fjellene rundt Aurlands- og Nærøyfjorden byr på fantastisk utsikt over fjordlandskapet, mens på Hardangervidda, Lærdalsfjellet og Rimsfjellet vil du finne vill natur, vakker panorama og flere dyr, som villrein.

I denne lille bygda som er hjem til Flåmsbana, og har over 1 million besøkende hvert år, kan du velge og vrake blant toppturer.

For deg som er fjellvant er det lett å komme seg vekk fra folkemengdene. Opp i fjellene er det stille og tomt. På grunn av terrenget i område er alle turer krevende og innebærer mange høydemeter i bratt terreng. Få av stiene er merket, noen er veldig tydelige mens andre kan du finne fram ved hjelp av kart.

Fantastisk utsikt over Aurlandsfjorden fra Skulenosi.

Alle foto: EEF DE BOECK

1. Topptur til Prest

Vil du gå en kjent topptur? Toppturen til Prest har en av de mest kjente stiene i området. På toppen av fjellet får du en helt fantastisk utsikt over Aurlandsfjorden, Flåm og Undredal.

For å komme til stien må du kjøre forbi Stegastein overfor Aurland, og ta første parkeringsplass til venstre. Stien er DNT merket, er 2,5 lang og går opp 600 høydemeter.

2. Topptur til Ramnanosi

Toppen av Ramnanosi, lokalt kjent som Rabnanosi, er en av de mest spektakulære fjellformasjoner i området. Dette er en topptur med fantastisk utsikt nedover Flåmsdalen og fjellheimen.

Den korteste turen går opp fra Gudmedalen, den tar ca 1 time og forserer 200 høydemeter. Et annet alternativ er en 2-3 timers tur med utgangspunkt i Vikesland. Denne turen har mange flotte fjordutsikter.

3. Topptur til Skulenosi

Av alle toppturene nevnt her er Skulenosi den lengste, vanskeligste og mest krevende, men det er fra denne toppen du får den aller fineste utsikten over Aurlandsfjorden.

Dette er en topptur med utgangspunkt i Skjerdal, og opp forbi Leimstølen. Du må gå lange rundveier for å krysse alle elvene. Fra Skjerdal finnes det en liten sti som er ikke merket. For å komme ut til Skulenosi må du ta av stien og følge ryggen.

Den fineste utsikten er helt på fjellkanten, ned fra toppen, og utover fjorden. Det er 8 – 9 km å gå og 1000 høydemeter, en vei.

4. Topptur på Rimsfjellet

Topptur med utgangspunkt i Bakka, litt forbi Gudvangen. Turen til Rimsfjellet er bratt og lang, men går forbi noen av de fineste fjellformasjoneene i området. Det begynner med 725 bratte meter opp på Rimstigen, hvor du får veldig fin utsikt over Nærøyfjorden. Derfra fortsetter stien, og følger elven oppover. Du kommer forbi to fine innsjøer som ligger ved foten av de store fjellformasjonene.

Utsikten gir følelsen av at du er i et høyfjellsområde. Stien videre opp Rimsfjellet er ikke tydelig, du finner din egen vei opp. Hele turen er på 8 km og 1300 høydemeter, en vei.

5. Utsiktstur til Hovdungo

Strengt tatt er Hovdungo ikke en topp i seg selv, men på grunn av den fantastiske panoramautsikten har vi valgt å ta den med på listen. Den korteste ruten tar bare mellom 30 minutter og 1 time, og går rett opp en DNT sti fra Vikesland. Den lengre ruten er ikke merket og går først opp til Høgsæte, med flott utsikt over fjorden og ned til Flåm.

På denne turen er det viktig å holde seg på stien på grunn av store sprekker i fjellet som ikke alltid er synlige. Dette er en tur som passer utmerket å ta om ettermiddagen; lyset kommer diagonalt ned bakover fjellene, noe som gjør landskapet enda mer dramatisk enn på dagen. Dette er en perfekt rolig tur på ettermiddagen med litt grilling og en øl.