Fluefiske I Norge

En fantastisk opplevelse
THOR & TOR
Thor & Tor er ambassadører for Fjellsport.no. De er dedikerte fluefiskere med lang erfaring. De reiser gjerne over land og strand for å finne de beste stedene å fiske.

Norge er et fantastisk land for fluefiske. Man kan fiske i krystallklare elver, i kalde fjellvann og i salt fjordvann. I hvert enkelt lokalmiljø finner man egne gromplasser. Enten fordi man får stor fisk eller fordi naturen er så vakker at størrelsen på fisken ikke spiller noen rolle. Men for all del, bruk Norge som fiskeplass!

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av fluesnører.

Noen hevder

man kan kjøpe seg til lykke. Jo flere penger du bruker desto lykkeligere blir du. I fluefiske-sammenheng er det mange som enige i dette. Man kan bruke mange tusen kroner for å oppleve storfisk i uberørt natur.

Guidede turer

til Island, Russland eller New Zealand. I Norge er vi så heldige å ha både storfisk og uberørt natur, i alle fall litt hvis man ser bort fra alle kraftutbyggere, hyttefolk og utenlandske turister. Hvorfor ikke bruke litt mere tid i hjemlige trakter?

«Jeg er ikke motstander av disse eksklusive fisketurene hvor man blir guidet til storfisk, får ferdiglagd mat og flys inn på vidda med helikopter, tvert imot.»

THOR & TOR
FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av vadebukser.

Drømmetur

Jeg er ikke motstander av disse eksklusive fisketurene hvor man blir guidet til storfisk, får ferdiglagd mat og flys inn på vidda med helikopter, tvert imot. Jeg drømmer om slike turer hver natt. Stor feit ørret på tørt i en krystallklar islandsk elv eller en stor russerørret på streamer i Pina, men slike turer er dyre og ikke alle har økonomi til å finansiere slikt. Ikke jeg heller, i alle fall ikke flere ganger i året. Derfor er jeg veldig for å bruke de mulighetene vi har, det landet vi har. Norge har utrolig mye å by på og det ligger foran deg rett utenfor huset ditt.

Gromplasser

Lokalmiljøene i Norge har alle sine gromplasser. Enten du bor ved kysten og kan fiske sjøørret eller du bor i innlandet og kan fiske ørret. Noen er heldige å ha begge deler. Jeg bor i Vestfold. Nærmere bestemt i Tønsberg. Ørretfiske står øverst på lista, men forholdene i fylket ligger ikke helt til rette for det ørretfisket jeg ønsker.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av fluesneller.

«Litt research, et par hundre kroner i drivstoff og en femti-lapp til fiskekort, så kommer jeg meg dit.»

Litt research, et par hundre kroner i drivstoff og en 50lapp til fiskekort.

Det er mange vann her. Store innsjøer og små tjern. Noen huser ørret, mens andre har en tett bestand av gjedde og abbor. Heldig er jeg som har Oslofjorden rett utenfor stuevinduet. Her finner man en av de beste sjøørretbestandene i landet, noe jeg benytter meg mye av. Skal jeg ha stor ørret i Vestfold så fisker jeg i sjøen. Men hvis jeg setter meg i bilen og spanderer en time eller to på litt bilkjøring nordover, så kommer jeg inn i bedre ørretområder. Litt research på nettet, fluefiske-stangen i bilen, et par hundre kroner i drivstoff og en femtilapp på fiskekort, så er jeg der!

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av termoser og termokopper.

Bruk lokalmiljøet

Tor bor på Stord i Hordaland. Jeg stammer også fra dette stedet og tilbringer mye tid der. For noen år siden møttes vi første gang i strandkanten. Jeg hadde fisket ganske lenge med flue, mens Tor var helt fersk. Han var nysgjerrig etter tips og gode fiskeplasser. Det samme var han når han reiste hjem til hjemplassen sin, Austevoll. Han snakket med folk i det lokale jakt- og fiskelaget, han snakket med grunneiere og hørte på historier fra de gamle fiskerne. Etter hvert fant han flere gode plasser og jeg ble med. Vi fikk den ene store fiske etter den andre. Tor hadde fått nyss i en gammel postmann som døde for noen år siden. Han gikk fra vann til vann og satte ut ørret der det var mulig. Han begynte å spore opp disse vannene. Tilslutt kom han over noen vann, med veldig stor fisk. Etter å ha fisket i flere år i samme område både saltvann og ferskvann har han funnet alt han trenger.  Han får store ørreter der, han får feite røyer og han får flott sjøørret. Alt dette i det samme lille lokalmiljøet og det bare fordi han har vært nysgjerrig. For en billig fergebillett og en times kjøring opplever vi eventyrlig fiske som har gitt oss utrolig mange gode minner.

 

Vær nysgjerrig!

Budskapet mitt med denne teksten er å få folk til å bruke lokalmiljøet sitt og å bruke landet. Det er nok av flotte vann i Norge med tusenbrøde fordi folk ikke fisker der lenger. Ta frem fiskestanga, mas hull i hodet på kjentmenn og vær nysgjerrig. Plutselig har du en hemmelig bekk med kilosfisk og et skogstjern med vakende ørret som du kan leke deg med fluestanga i. Det handler om å bygge erfaring og inntrykk. All infoen du maser ut av en annen fisker har han antagelig fått ved å være like nysgjerrig som deg. Jeg gleder meg til en sesong hvor jeg skal fiske sjøørret i hjemlige trakter, røye på Austevoll og fjellørret på Haukelifjell. Kanskje kommer jeg over enda en norsk perle som ingen andre har sett før! Og så blir det ekstra deilig å kunne unne seg den eksklusive islandsturen den ene gangen i året bare for å koble av litt og å oppleve noe helt annet som er like sinnsykt som det Norge kan være!

God tur!