Grüezi Bag - Biopod DownWool Ice

Arnstein tester sovepose isolert med dun og ull
ARNSTEIN HURULIN
Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30.

Soveposer er vanligvis fylt med syntetisk fiber, dun eller en kombinasjon av disse, også kalt hybridposer. Men hvorfor har ingen laget soveposer med ull? Ull har jo i århundrer vært brukt som isolasjonsmateriale i både klær og tepper og burde dermed også kunne brukes i soveposer. Dette har Markus Wiesböck, grunnleggeren av Grüezi Bag endelig gjort noe med, og det med stor suksess. Siden 2015 har Grüezi Bag sikret seg en rekke priser for både sitt innovative fyllmateriale og soveposenes gode design. Denne vinteren har jeg testet Biopod DownWool Ice som foreløpig er den varmeste posen fra Grüezi Bag med komforttemperatur på -1°C og T-lim på -8°C.

Tekniske funksjoner

Grüezi Bag Biopod DownWool Ice har en mumie-fasong som gjør at vekt og pakkstørrelsen blir mindre i tillegg til at posen blir varmere da det er et mindre innvendig volum som skal varmes opp. Soveposen har en lang glidelås på høyre side som gjør en sving over mot venstre nede i fotenden. Glidelåsen kan åpnes i begge ender og har vottevennlige og selvlåsende dragere slik at de holder posisjonen selv om jeg beveger meg mye i gjennom natten. Dette kommer også godt til nytte når jeg sitter oppreist inni posen og slapper av i kveldssola eller kokkelerer i teltet. På innsiden av glidelåsen er det en langsgående overlapp som hinder kulden fra å snike seg inn. Det er også sydd inn en myk webbing langs hele glidelåsen som gjør at den sjeldent kiler seg.

Biopod DownWool Ice er utstyrt med en liten glidelåslomme på utsiden over magen samt en innvendig lomme med borrelåsåpning. Her finner du også tekniske spesifikasjoner om soveposen samt vaskeanvisning. Begge lommene rommer fint en mobiltelefon og en batteribank eller en lommebok om det skulle være. Innvendig i posen finner du flere små hemper som egentlig er beregnet for montering av Grüezi Bag Feater (Selges separat) – En slangs innerpose med integrert varmeelement som kan kobles til en batteribank (Ikke brukt i denne testen). Disse hempene kan ellers fint brukes til å henge opp posen ved lufting og tørking eller lignende. 

FJELLSPORT ANBEFALER:
Grüezi Bag Feater kjøpes på Fjellsport.no

Varmekraven til Biopod DownWool Ice er i utgangspunktet ganske standard med elastisk snøring. Det som gjør denne annerledes er at endende på kraven kan festes mot hverandre med borrelås slik at den blir helt tett også i skjøten. Dersom du ikke ønsker å bruke denne funksjonen kan den skarpe han-delen av borrelåsen festes mot en egen hunn-del slik at den ikke irriterer. I teorien er dette en god idé, men erfaringen min med både denne posen og andre soveposer jeg har testet med samme funksjon, er at borrelåsen løsner i løpet av natten. Jeg ligger rett og slett for urolig til at dette har noen praktisk funksjon for meg. Det jeg likte bedre var den lille lommen Grüezi Bag har laget i forbindelse med snøringen til varmekraven. Når du har strammet inn kraven kan du enkelt putte den lange snora inn i en egen lomme slik at du slipper spagettifølelsen med alle snorene innvendig. Hvorfor har ingen tenkt på dette før? På den andre siden så lurer jeg på hvorfor de ikke har innført den samme geniale løsningen til snora i toppåpningen rundt ansiktet. En annen fin detalj er hodeputelommen som du finner inni hetta på soveposen. Her kan du legge inn en fleece-genseren eller lignende og bygge opp din egen hodepute. Dersom du skal sove ekstra mykt og deilig putter du en tynn dunjakke inni. Det var digg!

Isolasjon – DownWool

Grüezi Bag Biopod DownWool Ice er fylt med et isolasjonsmateriale som består av 70% dun og 30% ull. Dun har en veldig høy isolasjonsevne og lav vekt, men tåler ikke fuktighet spesielt bra. Ull har også høy isolasjonsevne, men kan i tillegg absorbere store mengder fuktighet. Grüezi Bag har funnet en måte å bearbeide ullen på slik at den bindes sammen med dunet. Dette gjør at de ikke skiller lag dersom det blir fuktig eller vått, men klarer å samarbeide slik at ullen tar til seg fuktigheten og dunet holder seg tørt. På den måten vil DownWool isolere godt selv i fuktige og våte omgivelser. Grüezi Bag er ene og alene om denne teknologien.

Nærmere informasjon om DownWool finner du på Grüezi Bag sin hjemmeside.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Grüezi Bag Biopod DownWool Ice kjøpes på Fjellsport.no

Ytterstoff og temperatur

Biopod DownWool Ice har et vannavvisende ytterstoff. Soveposen tar derfor ikke noe skade om jeg er uheldig å skir utenfor liggeunderlaget og kommer bortpå snø eller våt lyng. Soveposen er beregnet til kalde vår- og høstnetter hvor temperaturen kan krype noe ned på minussiden. Posen holdt meg derfor god og varm gjennom en natt i snøhule. Når jeg testet soveposen på telttur ned mot 10 minusgrader våknet jeg flere ganger i løpet av natten på grunn av kulden. Grüezi Bag holder dermed det den lover når det gjelder isolasjonsevnen til posen.

Komfort

Når det gjelder komfort vil jeg påstå at Biopod DownWool Ice er den aller beste soveposen jeg har prøvd. På ren komfort danker den ut selv de supermyke soveposene med 900+ dunspenst, noe jeg ikke trodde man kunne overgå. Soveposen virker mye mer fyldig med DownWool enn hva en ren dunposer gjør med samme fyllvekt. Fyllet er noe stivere, men ikke i nærheten av en fiberpose. Når jeg tar tak i posen er følelsen imponerende lik dynen jeg sover med hjemme. Når jeg pakker posen ordentlig rundt meg får jeg følelsen av langt mer ro og stillhet enn mange andre poser jeg har testet. Det kan rett og slett virke som at DownWool også er mer lydtett enn dun og fiber. Kraven rundt ansiktet ligger behagelig mot både hud og skjegg og jeg opplever ikke noen problemer med kondens fra pusten selv om frostrøyken står ut av munnen gjennom natten. Noe jeg også legger spesielt merke til er at den klamme følelsen av å ligge i sovepose ikke er tilstede medBiopod DownWool Ice. Selv i romtemperatur sov jeg som en stein uten å bli klam.

Klima og lukt

Ullblandingen i DownWool er i følge Grüezi Bag antibakteriell og skal bidra til mindre lukt i soveposen. Dette er også noe min erfaring støtter. Etter flere netter, både kalde og varme, kjenner jeg ingen tendenser til sjenerende lukt inni posen. For å utfordre denne påstanden har jeg derfor lånt bort posen til Simba som har en noe sterkere kroppslukt enn meg. Simba er en aktiv harehund av rasen finsk støver som elsker å løpe i skogen. Etter en våt og svett løpetur ble han lagt i posen for å tørke, hvile og sove ut. Soveposen ble deretter luftet og pakket ned før den ble tatt med til Fjellsports kontorlokaler for en uformell luktetest blant tilfeldige forbipasserende. Her kunne de fleste lukte at posen var brukt, men ville ikke nølt med å sove i den selv. Det var ingen som var i nærheten av å kunne gjette at det hadde sovet en våt hund i posen. Tvert imot, var det noen som mente at posen sannsynligvis var ubrukt.

Jeg er normalt ikke veldig fin på det med tanke på vasking av soveposer, men for denne testen sin del kan det jo også være greit å se hvordan DownWool fungerer ved vask. Grüezi Bag oppgir at posen skal vaskes for hånd eller i maskin på ull-program, maks 30°C. Bruk vaskemiddel som er spesielt egnet for dun og sentrifuger den på maks 600 rpm. Etter mange timer i tørketrommel på kaldluft sammen med tre tennisballer var posen som ny igjen.

 

Transport og oppbevaring

Biopod DownWool Ice leveres med en helt standard kompresjonsbag med fire kompresjonsremmer og en snøring i toppen. Ved pakking oppleves baggen som passe romslig og kan komprimeres hardt uten at jeg ser tegn til noen svakheter i sømmene. Baggen er tydelig merket i bunnen med både produktnavn, temperaturskala, vekt, størrelse og fyllmateriale. Det er med andre ord ingen tvil om hvilken sovepose som er inni. Den samme informasjonen skulle jeg gjerne sett på oppbevaringsposen også. Da ville det vært mye lettere å se hvilken pose som lå på hyllen i boden uten å måtte ta den ned. Oppbevaringsposen er ellers helt sort med kun en Grüezi Bag logo på siden, men fungerer godt til formålet.

Oppsummering

Grüezi Bag Biopod DownWool Ice er soveposen for deg som søker god komfort. Som en ekstra bonus får du også en sovepose med relativ lav vekt og pakkvolum. Soveposen har alt som en god 3-sesongs pose skal ha uten at det er noen ekstra spektakulære funksjoner som skiller seg ut fra andre poser. Den er rett og slett enkel, praktisk og behagelig i bruk. Dette er også mer enn nok til å overbevise meg – Biopod DownWool Ice skal ut på tur igjen.

Spesifikasjoner:

  • Enestående komfort
  • Prisvinnende inneklima i posen
  • Vannavvisende yttermateriale
  • Oppbevaringspose for langtids lagring
  • Sesong: 3 sesonger
  • Yttermateriale: Pustende og vannavvisende 20 denier 380T nylon (100% polyamide)
  • Innermateriale: Pustende nylon
  • Fyllmateriale: DownWool – 70% andedun (90/10, 650+) og 30% ull
  • Glidelås: Full lengde, høyre
  • T Limit: -8°C
  • T-Comfort: -1°C (EN23537)
  • T-Limit: -26°C (EN23537)
  • T-Ekstrem: -20°C (EN23537)
  • Maks personlengde: 175, 185 eller 200 cm
  • Fyllvekt:
   • 175 cm: 600 g
   • 185 cm: 750 g
   • 200 cm: 910 g
  • Utvendig størrelse:
   • 175 cm: 200 x 77 x 50 cm
   • 185 cm: 215 x 80 x 50 cm
   • 200 cm: 230 x 85 x 55 cm
  • Pakkstørrelse ukomprimert:
   • 175 cm: Ø20 x 35 cm (11 liter)
   • 185 cm: Ø22 x 38 cm (14 liter)
   • 200 cm: Ø23 x 39 cm (16 liter)
  • Pakkstørrelse komprimert:
   • 175 cm: Ø21 x 23 cm (8 liter)
   • 185 cm: Ø23 x 25 cm (10 liter)
   • 200 cm: Ø24 x 26 cm (11 liter)
  • Vekt uten pakkbag:
   • 175 cm: 1200 g 
   • 185 cm: 1400 g
   • 175 cm: 1600 g

   

  //Arnstein Hurulin, Fjellsport