Høye Fjell

Å komme i gang
Aleksander Gamme
Aleksander Gamme er et kjent fjes i Norge. Han er over gjennomsnittet glad i høye fjell, virkelig lange skiturer, klatring i områder hvor folk ikke har vært og Cheese Doodles.

Gode forberedelser gjør opplevelsen større og risikoen mindre. Det er mange praktiske spørsmål som dukker opp etter du har valgt deg ut din fjell-perle. Du bør imidlertid søke en del informasjon før du velger ditt drømmeeventyr. Har du ingen eller liten erfaring, er det vanskelig å avgjøre om målet står i forhold til erfaringsgrunnlaget ditt. Snakk med guider eller erfarne folk som kjenner deg.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av førstehjelp- og hygieneutstyr.

Informasjon om turen

Oppsøk informasjon om ruten, dagsetapper, logistikk og sikkerhet. Hvor høyt på fjellet er de vanskeligste partiene? Hvor mye av utstyret må bæres selv? Hvilke muligheter finnes til evakuering? Hvor finner jeg rent vann? Hvilken sesong bør jeg velge?

Høye fjell er arenaen hvor det er kort mellom heteslag og akutte forfrysninger. Jo høyere fjell, jo større temperaturendringer, med den følge at solsteken gjerne blir en større utfordring enn kulda.

Værforhold

Værforholdene påvirker hva slags klær og utstyr du behøver til anmarsj og til klatringen. Hva er gjennomsnittstemperatur natt og dag? Hvor mye nedbør kan ventes? Hva er kaldeste temperatur registrert på toppen? Og eksisterer det i det hele tatt et lokalt ord for «vindstille»? God kjennskap til lokale værsystemer med værtegn og vindretninger gir deg innsikt til å gjøre egne vurderinger.

«Høye fjell er arenaen hvor det er kort mellom heteslag og akutte forfrysninger..»

ALEKSANDER GAMME

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av opptenningsutstyr.

Ustabile regioner

Fjellregioner har en tendens til å være litt ustabile regioner. Sjekk først med utenriksdepartementets anbefalinger, og undersøk nærmere situasjonen i områdene dere må reise gjennom. Har du valgt en mindre seriøs operatør til å hjelpe deg, kan du risikere at de vil dysse ned for ikke å miste en god inntekt.

Hvor innhenter jeg informasjon?

På landsider.no finner du utenriksdepartementets reiseråd, men de er oftest svært generelle og ikke alltid oppdaterte. De britiske UD-sidene (www.fco.gov.uk/) er kjent for hyppige oppdateringer, også på ulike regioner i ustabile land. Allikevel vil ofte informasjon fra departementers reiseråd være lite nyanserte og i overkant konservative. Lonely Planets Thorn Tree Forum (www.lonelyplanet.com/thorntree) er verdens største reiseforum. Her finner du oppdatert informasjon om de mest gudsforlatte steder, og responstiden på detaljerte spørsmål er gjerne kun snakk om timer.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av outdoorklokker.

«Allikevel vil ofte informasjon fra departementers reiseråd være lite nyanserte og i overkant konservative. .»

Sørg alltid for å få informasjon fra ulike kilder.

Det er også verdt å titte innom andre store guidebøkers nettsider. Sørg alltid for å få informasjon fra ulike kilder. Skal du reise på egen hånd til utradisjonelle land eller områder bør du vurdere å kontakte norsk ambassade eller utenriksstasjon på forhånd. En oversikt over disse finner du på regjeringen.no.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av termoser og termokopper.

God tur!