Høye Fjell

Hvor skal jeg dra?
Aleksander Gamme
Aleksander Gamme er et kjent fjes i Norge. Han er over gjennomsnittet glad i høye fjell, virkelig lange skiturer, klatring i områder hvor folk ikke har vært og Cheese Doodles.

Å bestige høye fjell spiser opp turglade nordmenns feriebudsjetter som aldri før. Et lite dusin norske turoperatører arrangerer jevnlig turer til de mest kjente fjellene. Kilimanjaro, Elbrus, Aconcagua er navn som har festet seg selv hos de uinnvidde. Men tro det eller ei, det finnes faktisk flere fjell enn Seven Summits. Strekker du hals over denne eksotiske samlingen, vil du finne utallige andre spennende muligheter.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av alpine fjellstøvler!

6000-metersparadiset i Sør-Amerika

Alpene har 51 4000-meterstopper i alle vanskelighetsgrader å velge mellom. Eksotiske og lett tilgjengelige 5000-meterstopper er spredt i atskillige fjellregioner i verden. Det store 6000-metersparadiset finner du i Sør-Amerika. Den imponerende fjellkjeden Cordilleras ligger vest i Bolivia med lett tilgang fra hovedstaden La Paz. Fjellplatået (gjennomsnittlig høyde er 3500 meter) huser mer enn 600 topper over 5000 meter og seks over 6000 meter.

«Snow Leopard»

I de tidligere Sovjetstatene i Sentral-Asia kvalifiserer bestigning av de fem 7000-meterstoppene til trofeet Snow Leopard . Sikter du mot de mest ekstreme høydene, finner du alle de fjorten 8000-meterstoppene i Himalaya-systemet (Nepal, Pakistan)

«Snow Leopard» merket

«Husk at for hver 1000 metersgrense blir alvoret stadig større.»

ALEKSANDER GAMME
FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av stegjern.

«Dødssonen»

Husk at for hver 1000 metersgrense blir alvoret stadig større. Et 6000-meters fjell kalles en trekkingtopp, men kan allikevel være en knalltøff nøtt. 7000 meter krever langt mer av deg, selv om de fleste i normal fysisk form kan mestre også denne høyden. Selv etter å ha entret den berømmelige «dødssonen» over 8000 meter, betyr ikke dxx’et at du hele tiden håndhilser med døden. Men marginene er mindre og risikoen langt større for uforutsigbare hendelser.

Lær å krype før du kan gå.

Lær å krype før du kan gå. Har du ikke erfaring fra store høyder tidligere, er det naturlig å sikte mot fjell mellom fire og seks tusen meter. De mest klassiske trekkingtoppene krever ingen tekniske klatreferdigheter. Du kan derfor konsentrere deg om hvordan kroppen fungerer uten å ta hensyn til hvor og hvordan du skal sette neste sikring.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av isøkser.

«I det gamle Sovjetunionen hadde dyktige alpinister høy status. Kommunistregimet anså bestigninger av høye fjell som et nasjonalt anliggende som styrket kommunistisk patriotisme og nasjonalisme.»

Snow Leopard

I det gamle Sovjetunionen hadde dyktige alpinister høy status. Kommunistregimet anså bestigninger av høye fjell som et nasjonalt anliggende som styrket kommunistisk patriotisme og nasjonalisme. Et sagnomsust og prestisjefylt samletrofé holdes fremdeles i hevd, men er langt mer ukjent for nordmenn enn for eksempel Seven Summits. Snow Leopard er en utmerkelse til den ypperste alpinisteliten som lykkes å bestige de fem fjell over 7000 meter innenfor Sovjetunionens landegrenser.

De fem fjellene befinner seg i fjellregionene Pamir og Tien Shan. Flere av dem har skiftet navn etter kommunisttiden, men dessverre har de fått flere ulike nye navn. Her refereres for enkelhets skyld til de navnene fjellene er mest kjent under. Ingen nordmenn har besteget denne kvintetten.

Pik Kommunizma (Pamir – 7495 m)

Pik Pobeda ( Tien Shan – 7439 m)

Pik Lenin (Pamir – 7134 m)

Pik Korshenevskaya (Pamir – 7105 m)

Khan Tengri (Tien Shan – 7010 m)

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av tykke dunjakker.

God tur!