Slik vasker du Skalljakken din.

ALEXANDER STÅLNACKE
Alex jobber på markedsavdelingen og er kampanjeansvarlig. Han er en nybakt far, toppturentusiast som foretrekker vinteren og har lang fartstid i sportsbransjen.

Når var sist du vasket skalljakken din? Skal man i det hele tatt vaske en skalljakke? Ødelegger ikke vaskemiddel impregneringen? Les videre, for her får du svarene på hvordan du vasker skalljakken din.

Holdbarhet og ytelse

Når du vasker skalljakken din øker du faktisk ytelsen og holdbarheten. Den blir faktisk nesten som ny!

Hvor ofte skal man vaske jakken?

Det finnes ingen fasit på hvor ofte man skal vaske skalljakken. Dette varierer etter type bruk. Går du for eksempel mye på tur og utsetter jakken for svette, vær og vind – må den vaskes oftere enn om du rusler deg en tur i ny og ne.

Barneklær
«Svette inneholder mye salter, som ødelegger Gore-tex membranen i jakken.»
ALEXANDER STÅLNACKE
Barneklær

Når vet jeg at skalljakken bør vaskes?

Her finnes det enkelte tegn man skal se etter. Absorberer jakken vann? Er den ikke lengre vanntett? Er det smuss og skitt på jakken? Tydlige merker etter svette og salter? Da bør jakken vaskes.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Skalljakker fra Arc’teryx.
FJELLSPORT ANBEFALER:
Impregnering fra NikWax.

Hvordan vasker jeg den?

Det er et par ting må til før man vasker den.

Dra opp hoved-glidelåsen. Lukk luftings-glidelåser under armer. Åpne brystlomme-glidelåser. Og sjekk lommene. Veldig lett å glemme et heiskort eller en pakke tyggis.. Slipp opp strikk i f.eks hette. Åpne borrelås på ermer.

Plagget skal deretter vaskes på en mild temperatur. Men sjekk gjerne vaskelappen inne i plagget. Det er VELDIG VIKTIG å bruke riktig vaskemiddel. Det finnes egne typer vaskemiddel til skallplagg. Men du kan også bruke f.eks milo.

Mengde vaskemiddel pleier å være 1 kopp pr. plagg. Men sjekk vaskemiddel-flasken for å være sikker.

Hva gjør jeg etter den er vasket?

Hvis jakken har holdt vannet ute. Og vannet har «perlet» seg på utsiden av jakken. Da kan du riste av vannet og hive den i tørketrommelen. Sett tørketrommelen på «normal» temperatur og tørk den i ca. 30 min. Da vil fiberne i jakken «legge seg». Om jakken føles tørr når du kjenner på den, er den klar.

Hvis jakken ikke har holdt vannet ute, og heller absorbert vannet. Da må jakken impregneres før den puttes i tørketrommelen. Impregnering er en enkel prosess. Heng jakken opp på en kleshenger. Sørg for at alle glidelåser er lukket og dratt opp. Spray deretter impregneringen på jakken, og utsatte områder. Vent et par minutter, tørk av «overflødig» impregnering og deretter hiv den i tørketrommelen. NB! Sjekk impregnerings-flasken for instrukser.