Hvordan velge riktig sovepose

ALEKSANDER GAMME
Eventyrer, polfarer, forsker, forfatter og safariguide.

Skal du kjøpe ny sovepose? Her gir vi deg ei liste over de praktiske og tekniske detaljene vi anbefaler deg å tenke på. God hvile og nattesøvn er suksesskriterier for prestasjon og trivsel på tur. Det er ingen stor kunst, men heller ingen selvfølge å sove godt i sovepose. Når du skal kjøpe deg ny sovepose er det viktig at du kjenner ditt behov før du velger modell.

Dun eller syntetisk fyll?

Når det gjelder isolasjon i forhold til vekt er det ingenting som slår dun. Derdsom du planlegger å krysse Grønnland eller Antarktis, eller bestige et høyt fjell, bør du absolutt gå for en lett dunpose.  Husk bare at dunsoveposer skal oppbevares ukomprimert for at dunen skal beholde spenst og isolasjonsegenskaper.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Dreamcatcher 650 fra Mountain Equipment er en allround sovepose i dun, produsert for tresesongers bruk.

Dersom det imidlertid er sannsynlig at posen blir våt, for eksempel hvis du skal på tur på steder hvor klimaet er mildt og fuktig, kan det hende at syntetisk fyll er mer praktisk for deg. Ved væte reduseres dunets isolasjonsevne drastisk, fordi kamrene kollapser og luftigheten forsvinner. Syntetisk stoff, som består av kunstfiber fremstilt som hule tråder, holder bedre på lufta ved væte. Derfor gir syntetiske soveposer bedre isolasjon i våte forhold. I tillegg er syntetiske soveposer gjerne mer robuste, og tåler for eksempel ei rift uten at isolasjonsmaterialet lekker. Syntetisk fiber kan også brukes på kalde turer i Arktis, hvor det er viktig å bevare isolasjonsegenskapene til tross for kondens og fuktighet.

Livslengden er omtrent den samme både for dun- og syntetsoveposer.

Ytterstoffet

Ripstop-ytterstoff er en fordel fordi det er så robust, men dette er også et kompromiss mellom soliditet og vekt. Alt stoff i posen må puste, slik at kondens ikke skaper fuktighet. Noen soveposer har anti-glistoff på undersiden slik at den ikke skal gli av liggeunderlaget.

Noen ytterstoff tåler litt vann, men ikke regnskurer. Vannavvisende ytterstoff er en fordel for å unngå at rim som smelter og fuktighet fra vannkoking skal trekke inn i soveposefyllet. Du kan ha et regntett yttertrekk utenpå posen, men husk at det må være pustende for å unngå kondens. Et slikt trekk vil øke komforttemperaturen med 5 – 7º C.

«Tenk på det kaldeste du skal ligge i ute – og legg til en sikkerhetsmargin.»

ALEKSANDER GAMME

Viktig å nyte. Små detaljer kan gi ekstra komfort.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Exped DownMat Winterlite LW er et av de letteste liggeunderlagene du finner med tanke på komfort og isolasjonsevne.

Komforttemperatur

Dette er et spørsmål mange stiller seg. En sovepose holder på luftlaget rundt kroppen, varmer dette opp av kroppsvarmen, og isolerer deg fra lufta utenfor. Desto kaldere det er ute, desto tykkere må soveposen være for å kunne holde på dette luftlaget.

Alle soveposer skal ha temperaturangivelse. Det som etter Europeisk standard kalles komforttemperatur, er den nedre temperaturgrensa for at ei gjennomsnittlig kvinne skal kunne sove komfortabelt i ei avslappet stilling. Tenk på hva det kaldeste du kommer til å ligge ute i – og legg til en liten sikkerhetsmargin. Generelt er det bedre å være for varm enn for kald, men å være alt for varm er heller ingen god idé. Selv om det er mulig å lufte ekstra, kan det anbefales å kjøpe en rimelig sommerpose og heller satse på en skikkelig god vinterpose.

Lengde på posen

I soveposen er det du som er varmekilden, og lufta er isolasjon. Jo mer luft du har i soveposen, jo mer må kroppen varme opp. Sørg derfor for at posen ikke er lengre enn nødvendig. Du skal kunne strekke deg ut med hodet i hetta uten at det strammer. Det er vanlig å regne kroppslengde, pluss 10 – 15 cm. For barn kan du snurpe igjen posen på egnet lengde med strikk eller tau.

Selv i Sahara er det viktig med en god og riktig tilpassa sovepose.

Øvrige tips, og ting å tenke på

Slå sammen to soveposer

Man kan slå sammen to soveposer hvis den ene posen har venstreåpning, og den andre høyreåpning. Soveposene må i tillegg ha samme type og størrelse glidelås for å kobles sammen. Innenfor samme merke er det vanlig at produsenten bruker samme glidelås på alle soveposer, men dobbeltsjekk om du er usikker.

Passform

Soveposen bør være kroppsnær, men ikke trang. Pass på at du kan trekke opp knærne og skifte sokker nede i soveposen. Prøv soveposen før du tar den med deg ut på tur.

Varmekrage

Sovepose for vinterbruk bør ha en varmekrage i halsen som hindrer unødig varmetap. Dersom du sover i isbjørnområde, er det ekstra viktig at kragen er god og tett siden hodet og ørene bør være på stilk utenfor soveposenposen.

Glidelås

En hempe gjør det praktisk og enkelt å håndtere glidelåsen. Dette kan du enkelt ordne selv ved å knyte på en løkke med snor

Komprimeringstrekk

Komprimeringstrekket bør være enkelt å håndtere, også med votter. Trekket er vannavstøtende, men sjelden helt vanntett. Trekket er også praktisk å ha som utstyrspose i teltet.

Innerlomme

Kjekt for å oppbevare en batteripakke, hodelykt, notisbok, snusboks, med mer.

Innvendige strikkanaler

Disse strikkene holder posen tettere inntil kroppen og sørger for at mindre luft må varmes opp.

Putelomme

Klær eller egen pute kan legges inn i putelommen, for de puteavhengige.

Fillpower (dunspenst)

Jo høyere fillpower, jo bedre er kvaliteten på dunen. Bedre dunkvalitet isolerer bedre, og derfor kreves det mindre dun. Høy fillpower er kostbart og gir totalt lavere vekt for samme isolasjon.