Hvordan velge riktig dunjakke

FJELLSPORT.NO
Basecampbloggen drives av Fjellsport.no – en frittstående butikk for alle som er interessert i tur og friluft.

Q-shield? Hydrofobisk dun? Lær å navigere i jungelen av dunjakker – og finn en jakke som passer til ditt bruksmønster. Helt siden de første menneskene satte sine føtter på nordisk jord, har vi erfart at varme klær må til. Mye har skjedd siden den gang vi går for eksempel ikke lengre rundt i nedarva bjørnepelser. I stedet vi har fått mange nye og fine løsninger på hvordan vi kan holde varmen – deriblant dunjakken!

La oss begynne med å oppsummere fordeler og ulemper ved dunjakker. Dun varmer best, tar minst plass, og har lavest vekt i forhold til hvor mye isolasjon det gir. Den eneste ulempa er at dunet mister nesten alle disse egenskapene så fort det blir vått. Dette er fordi «kamrene» i dunet kollapser i væte, noe som gjør at jakken mister isolasjonsevnen betraktelig, samtidig som den blir tung og klam.

Imidlertid finnes det løsninger på dette problemet – nemlig vanntett og vannavstøtende dun. I butikken kan du se etter navn som hydrofobisk dun, eller Q-shield. I prinsippet er dette impregnerte dunfibre, noe som gjør jakken like funksjonell selv om den blir fuktig og våt.

«Dun varmer besttar minst plass, og har lavest vekt i forhold til hvor mye isolasjon det gir.»

FJELLSPORT.NO

Tre bruksområder

Vi kan dele bruksområdene til dunjakker inn i tre kategorier, illustrert med følgende tre brukere:

MOUNTAIN EQUIPMENT K7
Perfekt for turer på høye fjell og på kalde vidder. Jakken er det gylne snitt mellom isolasjon, vekt og mobilitet.

1. Ekstrembrukeren

Ekstrembrukeren skyr ingen hindre, og legger glatt ut på tur til Himalaya, går på tvers av Grønnland eller krysser polpunktene. Hvorfor? Fordi de er der. Ekstrembrukeren vil trenge en jakke som er god og varm, og som veier lite. Hvorvidt den er vanntett er mindre viktig, da det sjelden pøsregner på Nordpolen.

FJÄLLRÄVEN GREENLAND NO. 1
Slitesterk, vanntett og fylt med 800 dun av høy kvalitet og passer til årets kaldeste måneder.

2. Hverdagsbrukeren

Hverdagsbrukeren liker å ha på seg en god og varm parkas på vei til og fra skole eller jobb. Det verste hverdagsbrukeren veit er å fryse mens hun eller han venter på bussen, toget, båten eller trikken; dessuten har hverdagsbrukeren ambisjoner om å går mer på tur, og da skader det jo ikke å ha en skikkelig jakke. For hverdagsbrukeren er vekt mindre viktig – derimot bør jakken tåle all slags vær, fra regn til solskinn.

BERGHAUS MENS’S ULVETANNA
En dunjakke for aktive utøvere som trenger et pustende plagg, som følger kroppens bevegelser og som ikke holder dem igjen når temperaturen synker og aktiviteten øker.

3. Turbrukeren

Turbrukeren er en glad friluftsentusiast som liker lange turer i skog og mark, og som ikke skyr en fjelltopp i ny og ne – enten for å suse ned på ski, eller bare for å se på utsikten. Behovene turbrukeren har ligger midt mellom ekstrembrukeren og hverdagsbrukeren. Det er viktig for turbrukeren at jakken tåler en skur, men samtidig bør den holde godt på varmen og ikke være for tung.

Vedlikehold

Riktig vedlikehold av en dunjakke er viktig, og kan øke levetiden betraktelig. Man kan fint vaske en dunjakke i vaskemaskinen, men noen grunnregler må tas hensyn til.

Man bør bruke vaskemiddel som er beregna for dun, og vannet skal være lunkent – helst 30°C. Dersom man vil tørke jakken i tørketrommel bør man bruke tennisballer, for å bevare spensten i plagget. Husk at temperaturen ikke må være for høy i tørketrommelen heller. Nærmere informasjon kan leses på produsentens hjemmeside og på vaskelappen i plagget.

Kos deg med dunjakken din, og kos deg på tur!

Les alltid vaskelappen!