Hvordan velge riktig hodelykt

ALEKSANDER GAMME
Eventyrer, polfarer, forsker, forfatter og safariguide.

Vinteren er her, og det betyr at behovet for hodelykt fort melder seg dersom du ønsker å være aktiv ute. Men hvilken hodelykt er best for deg og ditt bruk?

Hastighet

Hvilken hastighet du har i aktiviteten din er en av primærfaktorene som avgjør ditt behov. Hvis du løper, står på ski eller sykler i mørket må lykten kunne lyse opp lenger frem i terrenget for at du skal kunne reagere på hindringer i tide. Hvis du er på ekspedisjon kan ei hodelykt med godt spredd nærlys med mulighet til å svitsje over i fjernmodus, være et godt valg. Det går gjerne ikke så raskt fremover på denne typen turer, men du har fortsatt behov for å kunne spotte ruta oppover eller traseen fremover.

«For vandrende friluftsliv kan du trygt velge lykt med batteripakke på hodet. Da unngår du ekstra kabel til batteripakke innenfor jakken eller i beltet.»

ALEKSANDER GAMME
FJELLSPORT ANBEFALER:
Led Lenser H14R.2 er ei god allroundlykt med oppladbart batteri og lang batteritid.
FJELLSPORT ANBEFALER:
Reactik+ er ei praktisk hodelykt fra Petzl. Bluetooth® gir deg mulighet til gjennom en app å ha oversikt over gjenværende batteritid, lysstyrke, mm. fra mobilen.
FJELLSPORT ANBEFALER:
Led Lenser B7.2 er ei kraftig sykkellykt som fungerer ypperlig til transportsykling og sykling i dårlig opplyste områder.

8 generelle kjøpstips

1 Finn ditt bruksområde, hvor kraftig lys du vil ha, og hvor mye penger du vil investere i ei ny lykt. Skal du ha en lykt til teltliv, arbeidslys og langsomme aktiviteter, er det ikke mange kroner du trenger å bruke for å få ei som er god nok.

2 Prøv lykta på hodet før du legger ut på tur. Sørg for at den sitter komfortabelt og kan justeres med enkle grep. Kjenn hvordan den sitter under bevegelse, løping og ved ulike aktiviteter.

3 Sørg for at du kan justere lykthodet enkelt i vertikalplanet. Hodelykter for den kalde årstiden bør være lett å operere med votter eller tykke hansker på. Da er enkle funksjoner og store knapper å foretrekke fremfor avanserte detaljer.

4 Prioriter hodelykt med god batterikapasitet når bruksområdet ditt er turer over flere dager.

5 Ute på reisefot ønsker du ei lykt med standard AA eller AAA-batterier. Spar på reisebudsjettet med en lettvekter med batterier i lykthodet.

6 Velg litiumbatterier for de oppladbare modellene. De koster mer, men har lavere vekt og svekkes i liten grad av kulda.

7 For vandrende friluftsliv kan du trygt velge lykt med batteripakke på hodet. Da unngår du ekstra kabel til batteripakke innenfor jakken eller i beltet.

8 Prisen for de virkelige råtassene er stive. Kraftig og pålitelig lys er en rimelig livsforsikring, men på tur er ofte batterikapasitet og lystid på sparemodus viktigere enn å belyse hele skogen.