Isklatring på Rjukan

THOMAS TANDE-HALVORSEN
Allsidig Fjellsporter fra Telemark.

Jeg er stolt av det Telemark har å tilby med sin spektakulære natur. Er du glad i en eller annen form for friluftsliv finner du garantert omgivelser for dette i Telemark!

Personlig er områdene rundt Rjukan en av mine favorittdestinasjoner hele året, enten det er for klatring, ski eller fjellvandring.

Rjukan: Nord-Europas beste sted for isklatring

Vinterstid er klatring på islagte fosser i Rjukan en av mange muligheter for folk som meg; som liker bratt og kaldt friluftsliv.

Rjukan regnes som Nord-Europas beste sted for isklatring, med sin stabile og kalde vintersesong. Her kan du velge mellom 192 islagte fosser, så vinterstid er dette en populær destinasjon for klatrere fra mange ulike land. Du vil garantert treffe mange hyggelige klatrekollegaer i dalen.

Vestfjorddalen er virkelig et imponerende skue. Dalen er trang, og fjellsidene reiser seg 700–800 meter bratt opp. Allerede når du kommer kjørende inn i dalen ser du på venstre side isflate etter isflate som lokker til klatring. På høyre side skimter du også islagte fosser høyt der oppe, men det er nok å velge i her, uten å måtte risikere dårlig is i sørveggen.

Mange av rutene ligger så nærme veien at man nesten ikke rekker å kjenne på den deilige spenningen mens man går inn til startpunktet. Men omgitt av høye, bratte og isdekte fjellvegger, og med dype juv under deg, kommer du raskt i modus for klatring.

Barneklær

«Å vite hvor alt utstyret er, at man har med seg det man trenger og at sikringsarbeidet går raskt og effektivt, gir en god følelse av kontroll og beherskelse.»

THOMAS TANDE-HALVORSEN
Barneklær

Spennende, men farlig

Framme ved isen er det viktig å få organisert utstyret i klatreselen riktig. Det meste er skarpt og må henge riktig. Du har med deg og på deg mange skarpe gjenstander, så sjansen for skader er betydelig større enn ved klippeklatring.

 

Klatring med hansker stiller også høye krav til orden på skruer og karabiner. Irritasjonen og faren for fall øker raskt når man på led står høyt over forrige sikring, på litt slitne bein, og fortvilet leter etter riktig skrue. Enda verre er det om man må se en isskrue forsvinne ned isveggen. Å vite hvor alt utstyret er, at man har med seg det man trenger og at sikringsarbeidet går raskt og effektivt, gir en god følelse av kontroll og beherskelse.

Veggen og søylene av is er forskjellig fra år til år, fra uke til uke og fra dag til dag. Det er forskjellige utfordringer og muligheter hver gang. Der man kanskje er avhengig av et langt krafttak eller er begrenset til et riss i fjellveggen om sommeren, finner man flere muligheter i isen. Friheten til å løse oppgaven som man selv liker det best og å selv kunne velge ruta opp isveggen, er noe som jeg setter stor pris på med isklatring.

 

Foto: Petzl

 

THOMAS ANBEFALER:
Petzl Nomic Isøks

Følelsen av stegjern og økser som sitter

De fineste forholdene for isklatring er når isen er tørr, men myk nok til at man hører på slaget at øksebladet blir sittende uansett hva. Det er bare å heve armen og vippe øksa forover med håndleddet, og der sitter den. Hver gang!

Bratt isklatring er tungt for armene, selv om du har to økser. Fotarbeidet er derfor, som i annen klatring, det viktigste. Jo flere stegjernstagger du får inn i isen, jo sikrere er du.

Klatringen flyter: Øks-øks, fot-fot, stå opp. Øks-øks, fot-fot, stå opp. Signalene og kommunikasjonen med klatrekompisen fungerer og han vet hvordan du liker å bli sikret. Flyten og samarbeidet sitter!

THOMAS ANBEFALER:
Petzl Sarken Leverlock Universel Stegjern

Vanskelig klatring gir dårlig sikring og stor risiko

Etter en litt vrien del av ruta finner du endelig et godt sted å stå for å sette en sikring. Du kikker ned på forrige sikring og er glad for endelig å kunne sette en ny. Det er langt til forrige! Beina dirrer lett fra anstrengelsen, øksa er godt plassert, men tankene går til antall meter til forrige sikring.

Heldigvis biter is-skruen i isen og nå er det bare å skru den helt inn. Men på siste omdreiningen kommer det et poff, og hele plata foran deg blir hvit! Hele plata av is truer med å løsne fra underlaget og kanskje treffe deg og kameraten din som sikrer. Her er det ikke trygt!

Nå gjelder det å holde hodet kaldt, få skruen ut igjen for så å klatre et par meter videre og finne en god plass for den etterlengtede sikringen.

THOMAS ANBEFALER:
Petzl Laser Speed Isskruer

Mestring, kameratskap og fantastisk natur

Klatring handler for meg om mestring, kameratskap og fantastisk natur.

En av de beste følelsene for meg er etter å ha ledet opp et parti av ruta der jeg virkelig har måttet utfordre meg selv for å klare det. Å stå på en god, trygg standplass og vente på at klatrekompisen min dukker opp over kanten og si «Dette var utrolig bra gjort!».

Kjenner at jeg lengter etter en isklatretur nå!

Rjukan Ice Festival: 9.-11. februar

Har du lyst til å lære mer eller besøke Rjukan kan jeg anbefale å reise til Rjukan Ice Festival 9.-11. februar 2018.

Fjellsportgruppa på Rjukan arrangerer isklatrefestival årlig, og her samles isklatrere fra hele verden til clinics, konkurranser, foredrag og sosiale samlinger. Det er også flere aktører i distriktet som tilbyr kurs og veiledning.