Løp i fjell og terreng

Av: Ken Johannessen-Løkkegaard
Ken Johannessen-Løkkegaard
Jeg er 32 år, dansk, og er en over gjennomsnittet interessert terreng- og fjelløper bosatt i Vesterålen i Nord-Norge. Her bor jeg sammen med min kone, datter og hund.

Som tidligere bordtennisspiller på elitenivå (Eliteserien i Danmark og Norge), er jeg et stort konkurransemenneske og elsker å utfordre meg selv. Jeg spilte bordtennis i ca. 18 år før jeg flyttet til Nord-Norge, så det har vært en stor del av mitt liv og personlighet. Det var få som drev med bordtennis i Nord-Norge, så jeg måtte finne noe annet å gjøre som kunne fylle det «tomrommet». Det var her terrengløp på fjellet kom inn i mitt liv.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av førstehjelp- og hygieneutstyr.

Hvorfor terrengløp?

Fjellene og naturen her i Vesterålen er så vakkert og skreddersydd for terrengløping, med alle sine vakre stier i fjellandskapet. Jeg er så privilegert at jeg har fjellene rett utenfor døren min, så jeg tenkte: Hvorfor ikke utnytte denne enestående mulighet til å kombinere trening med fantastiske opplevelser.

En livsstil

Jeg startet egentlig først med stiløping i skogen og nede i lavlandet, men etter kort tid, i takt med at jeg hele tiden ønsket å presse meg selv og søke nye utfordringer, ble det mer og mer løping oppe i fjellet. I dag løper jeg kun på fjellet, og det er blitt en livsstil for meg. I dag kan jeg ikke forestille meg et liv uten å løpe på fjellet ved siden av ”hverdagen” med familie og jobb.

«Jeg løper på fjellet fordi det gir meg så mange flotte naturopplevelser samtidig med at det er utrolig bra trening for kroppen og godt for sjelen. Fjelløping gir meg rett og slett livsglede.»

KEN JOHANNESSEN-LØKKEGAARD

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av opptenningsutstyr.

Ingen løpetur er lik

Ingen løpeturer på fjellet er lik, og alle sansene mine blir stimulert. Før løp jeg alltid med musikk på ørene og hadde fokus på tidsrekorder, mens nå glemmer jeg tiden. Jeg bare nyter omgivelsene og lever i øyeblikket. Tiden er ikke så viktig lengre, men fokuserer i stedet på å få masse høydemetre og løpe fjellruter som går via vakre fjellrygger langs fjordene. Dette gir meg de største øyeblikkene og det gir meg motivasjon til å gå ut og oppleve mer av den nordnorske natur og resten av landet.

Planene

Planene for denne sommeren er å utforske mere av fjellandskapet i Vesterålen. Mitt fokus vil være Vesterålsalpene på Hinnøya, herunder Vesterålens høyeste fjell Møysalen 1262 moh., samt fjellene langs Raftsundet som er det mest fotograferte område i Vesterålen. Her vil jeg komme forbi den store turistattraksjon Trollfjorden. Fjellene i Raftsundet er noe jeg ser mest frem til. Terrenget her er en drøm for fjell- og stiløpere.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av outdoorklokker.

«Fjellene i Raftsundet er noe jeg ser mest frem til. Terrenget her er en drøm for fjell- og stiløpere..»

Ultraløp

I tillegg til ovenstående skal jeg delta på to konkurranser denne sommeren. Det er Salomon Xreid Fjordruta og Stranda Fjord Trail Race. Det blir utrolig artig og spennende å løpe i helt nye omgivelser og et nytt «klima» enn det jeg er vant med fra Nord-Norge.

Salomon Xreid Fjordruta blir min største fysiske og mentale utfordring sålangt som fjelløper. Det er mitt første løp på ultradistansen. De to siste årene har jeg deltatt på Tromsø Skyrace Hamperokken som er 53 km, mens Salomon Xreid Fjordruta er 126 km lang, så det blir utrolig spennende og se hvordan kroppen vil reagere på det.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av termoser og termokopper.

Stranda Fjord Trail Race

er et kortere terrengløp som jeg gleder meg veldig til. Det ligger i et område jeg lenge har ønsket å oppleve. Salomon Xreid handler om å gjennomføre innen tidsfristen, men på SFTR ønsker jeg å kjempe om en god plassering, samtidig som jeg selvfølgelig skal nyte turen. Ruta til STFR ligger i et utrolig vakkert fjell-fjord område med velkjente Geriangerfjorden og Trollstigen. Jeg har derfor planlagt å bruke et par dager etter SFTR, på å utforske og løpe i fjellene rundt Geirangerfjorden og Trollstigen, når jeg nå får muligheten.

Så alt i alt er det lagt opp til en helt uforglemmelig sommer i år. Nå krysser jeg bare fingrer for godt vær, for selv om vi terrengløper er vant med å løpe i al slags vær, så er det bare best å løpe i fint og klart vær.

God tur!