Med barn på skitur

Hilde Hallberg
Hilde er trebarnsmor, og sortimentansvarlig for barn på Fjellsport.no Hun deler gjerne gode tips og triks.

En skitur med barn bør være på barnas premisser. La barnet bestemme tempoet og pass på riktig utstyr og klær etter forholdene. Ikke ha for store ambisjoner og la barna bestemme, er nøkkelen til en vellykket tur!

De minste barna kan sitte i pulk

De minste barna kan gjerne sitte i pulk de første årene. En kan gjerne prøve små turer på egne ski, men barnet blir ofte frustrert over å ikke mestre. Husk å sjekke barnet som sitter i pulk jevnlig! Barnet sitter stille langs bakken og kan fort bli for kald eller overopphetet. Ta gode pauser og være gjerne to voksne i følge.

Lag et felles mål sammen med barna

For de barna som går på egne ski er det fint med et mål. La barna bli med i planleggingen og sett gjerne mål som å nå en varde, en topp, eller f.eks. en runde. Ikke tving barnet til å gå lenger enn det er motivert for. Husk gode pauser underveis, og ta gjerne frem en kjeks, kvikk lunsj eller noe annet underveis. ;-) Husk å ta med nok vann! De litt større barna kan gjerne ha eget drikkebelte, så de lett har tilgang til vann underveis.

Barn-ski-pulk
Barn-ski-pulk

«Lag et felles mål sammen med barna, og begrens turen etter evne.»

HILDE HALLBERG

Barn-ski

Bekledning

Når en går på ski med barn så er tempoet lavere enn hvis en går alene. Derfor et det viktig å kle både barn og de voksne bedre på en slik tur. En bør heller ikke kle seg for altfor godt da en lett kan bli for varm. Ha gjerne med litt ekstra klær i sekken hvis en blir kald, eller en kan kle av seg hvis en blir for varm. Det er derfor lurt å bruke flere lag som er lette å få av og på. Husk også alltid på ekstra votter til barna, og solbriller!

Barn-ski-langrenn
FJELLSPORT ANBEFALER:
Drikkebelte fra Rossignol 0.75 L. Isolerende materiale rundt flasken. Ekstra lomme for oppbevaring av smøring og andre småting.
Barn-ski-langrennsjakke
FJELLSPORT ANBEFALER:
Langrennsjakker fra Bjørn Dæhlie.

3 lags prinsippet

  • ULL innerst, ull eller fellece som lag to og langrennsjakke/bukse eller vinterdress (til de små) som lag tre.
  • Husk lue, da minst 50% av varmer forsvinner her.
  • Hals og gode votter/hansker.
  • De større barna trenger mindre klær enn de minste.