MSR WindBurner Stove Combo og 4,5l Stock Pot

Fjellsport-Arnstein tester turkjøkken
ARNSTEIN HURULIN
Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30.

Har du opplevd å miste en etterlengtet middag på bakken, eller i værste fall miste middagen i bålet? En ting er dersom du selv har vært klønete og ikke passet ordentlig på. Noe annet blir det dersom utstyret feiler. Det kan være en klype som ikke holder ordentlig eller et håndtak som knekker.

På de siste turene har jeg testet MSR WindBurner Stove Combo som består av en 2,5 liter kjele med lokk, en dyp stekepanne og en stor og stødig brenner. I tillegg har jeg hatt med en MSR WindBurner Stock Pot 4,5 liter kjele som er stor nok for hele familien.

Stor og stødig brenner

Brenneren til MSR WindBurner er relativt stor til å være en turbrenner. Dette går selvfølgelig på bekostning av vekten. Med sine 185 gram (brenner ekskl. regulator og slange) faller den fort bakpå i forhold til konkurrentene, men slår hardt tilbake på stabiliteten. Brenneren har tre uttrekkbare føtter som klorer seg fast i underlaget og utgjør en diameter på rundt 20 cm. Brennerhodet har en diameter på over 9 cm og en støttering som passer perfekt mot alle MSR WindBurner-produktene. Du får dermed et meget stabilt turkjøkken som også har god effekt selv om vinden suser rundt deg. Regulatoren har en sammenleggbar og vottevennlig hendel og kan reguleres fra stengt til full styrke fordelt på i underkant av 2 omdreininger.

Det jeg savner på denne brenneren er en tenningsmekanisme. Når MSR først har nedprioritert vekten, burde de i alle fall spandert på en tenningsmekanisme slik at jeg slapp å lete frem fyrstikk eller tennstål. Det store brennerhodet gav meg også utfordringer med tanke på koking og steking på lav varme. Når jeg stekte pizza endte jeg dermed opp med å måtte løfte pannen av og på i blant for ikke å svi bunnen. Til gjengjeld koker den opp vann på imponerende kort tid.

Mister du kjelen nå…

Ja, da har du bare deg selv å takke. På MSR WindBurner Stove Combo får du en trygg kobling mellom håndtak og kjelen. Med denne løsningen klarer du ikke montere håndtaket feil. Du setter bare håndtaket loddrett mot kjelen med hakene mot bøylen og vrir håndtaket ned til horisontal posisjon. Håndtaket vil da automatisk klipse seg fast i kjelen med et bekreftende «klikk» og være fastlåst i alle retninger. Du har dermed full kontroll på kjelen også når du skal helle ut mat eller vann. For å ta av håndtaket må du trykke inn den røde knappen og deretter vri håndtaket loddrett opp og ut til en av sidene. Den samme løsningen finner du også på stekepannen slik at du kan bruke et og samme håndtak til begge deler. For transport kan håndtaket klappes sammen og låses over kjelelokket eller fraktes løst oppi kjelen.

På MSR WindBurner Stock Pot 4,5 liter er håndtakene naglet direkte på kjelen og dekket med et silikonbelegg slik at du ikke brenner fingrene. Den føles og betjenes dermed som en helt ordinær kjele fra kjøkkenskapet.

Kjeler og stekepanne

2,5 liter kjelen har en diameter på 18,5 cm og en høyde på 12,5 cm inkl. vindkappen under. Denne vindkappen sørget for at brenneren brant med god effekt selv når bølgetoppene skummet på vannet ved siden av leiren. Kjelen har målelinjer med 0,5 liters intervall preget i sideveggen og er dekket med et keramisk nonstick-belegg som reduserer sjansen for at maten brenner seg fast.

Den store 4,5 liter kjelen er 21 cm i diameter og har en høyde på 17 cm inkl. vind- og varmekappen under som også bygger rundt 2 cm. Forskjellen på denne kappen er at den i tillegg er utstyrt med en rekke ribber som til sammen fanger opp varmen på en utmerket måte. Selv på vintertur stod 4 liter vann å kokte lenge før jeg hadde forventet det og gav meg plutselig dårlig tid til forberedelsen av resten av måltidet. Innvendig er kjelen preget med målelinjer fra 1,5 liter og oppover for hver halvliter. Denne kjelen har ikke nonstick-belegg.

Stekepannen har en diameter på 21,5 cm og en høyde på 7 cm inkl. den samme vindkappen som vi finner under 2,5 liter kjelen. Innvendig i pannen finner vi også det samme keramiske nonstick-belegget som fungerer utmerket til både koking og steking. Pannen har 5 cm høye og rette kanter og rommer til sammen 1,5 liter.

Lokk

MSR WindBurner kjelene kommer med en unik lokkemekanisme på kjelelokkene. De åpnes og lukkes enkelt ved å rulle en klips over kanten av lokket. På denne måten sitter lokket stabilt på og jeg kan helle ut overskuddsvann gjennom hullene uten å holde på lokket. Lokket til 4,5 liters kjelen passer også på stekepannen med kun få millimeters avvik, og fungerer utmerket når man skal steke pizza eller andre retter som krever lokk. Lokkene har ellers et håndtak på midten, flere hull for filtrering av overskuddsvann på den ene siden og et enkelt hull for damp på motsatt side. Begge lokkene bygger rundt 2 cm i høyden inkl. håndtaket.

Produkt2,5L kjele4,5L kjeleStekepanneBrenner
DiameterØ18,5 cmØ21cmØ21,5 cm9,3 / 19,5 cm
Høyde (inkl. vindkappe u/lokk)12,5 cm17 cm7 cm9,5 cm
Volum2,5 liter4,5 liter1,5 liter
Vekt (*inkl. Lokk og håndtak)350* gram620* gram220 gram250 gram (m/regulator)
Keramisk nonstick-beleggJaNeiJa
Avtagbart håndtakJaNeiJa
Koketid (1 liter i 2,5L kjele)6: 12 min

Pakking og transport

For transport er det plass til både brenner, 2 stk håndtak og en 100 grams gassboks i 2,5 liters kjelen. Dersom denne lukkes med lokk og et av de tilhørende håndtak brettes over, vil hele denne pakken passe perfekt oppi 4,5-liters kjelen som igjen passer oppi stekepannen. Her skulle jeg ønske at stekepannen også kunne festes på en måte slik at den ikke lå løst under 4,5 liters kjelen. På sikt vil jeg anta at dette kan føre til at kjelebunnen skraper i stykker coatingen i pannen.

Oppsummering

MSR WindBurner er en stabil og gjennomtenkt produktserie som raskt gir inntrykk av topp kvalitet. Med kombinasjonen av brenner, 2,5 liters kjele, 4,5 liters kjele og stekepannen, får du et komplett turkjøkken som er stort nok for hele familien. Brenneren har, med riktig gass, god effekt også på vinterturer i tillegg til at den fungerer utmerket på vindfulle dager uansett om du skal steke eller koke. WindBurner kommer ikke best ut med tanke på vekt, men det slår desto hardere tilbake i form av stabiliteten når du kokkelerer og kontrollen du får med de avtagbare og faste håndtakene. Løsningen med klipslås på lokket og at det store lokket også passer på stekepannen gjør turkjøkkenet meget fleksibelt og brukervennlig. Turkjøkkenet pakkes enkelt og kompakt inni hverandre, men burde hatt en festeanordning til stekepannen slik at den ikke bare lå løst under 4,5 liters kjelen.

// Arnstein Hurulin, Fjellsport

FJELLSPORT ANBEFALER:
MSR WindBurner Stove Combo kjøpes på Fjellsport.no