Rab Mythic finnes også med 200 grams fyllvekt for sommerbruk i fjellet, eller med 600 gram fyllvekt for temperaturer helt ned mot 12 minusgrader.

Legg merke til at den kun finnes i lengde 185 cm uansett fyllvekt.

ARNSTEIN HURULIN
Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30.

For tre år siden testet jeg Rab Neutrino 400 som da var regnet som en skikkelig lettvektssovepose for tre sesongs bruk. Det siste året har jeg testet Rab Mythic 400 som både er lettere, varmere og mer komfortabel. Hva mer kan man ønske seg?

Det første jeg legger merke til når jeg pakker ut Mythic 400 er den vanvittige fyldigheten. Sammenlignet med andre dunposer ville jeg på rent utseende tippe at denne posen hadde en fyllvekt på 7-800g. Dersom du stikker hodet inn i Neutrino 400 kan man nærmest se igjennom posen. Dette er ikke tilfelle for Mythic 400. Volumet hos Mythic 400 oppleves i tillegg som mye nærmere en vinterpose enn en 3-sesongs pose. Dette skyldes at Rab har filtrert ut det beste av det beste gåsedunet, noe som gir Mythic en dunspenst på utrolige 900+.

← Mythic 400 til venstre. Neutrino 400 til høyre.

Den ekstreme dunspensten gjenspeiler seg også i komforten. Mythic pakker seg virkelig godt rundt kroppen og føles ikke flat og sammentrykt slik mange poser med tilsvarende fyllvekt ofte kan gjøre. Selv etter en lang og svett ukestur er Mythic 400 fortsatt en fryd å krype ned i.

Rab Neutrino 400

Varmekrage

Mythic har en utvidet og formsydd varmekrage som er en blanding av de tradisjonelle sirkulære varmekragene med snøring og de ekstra store barnehals-lignende kragene som ofte kommer uten snøring. Personlig foretrekker jeg varmekrager med snøring da den holder seg helt lukket selv om jeg snur og vrir på meg i løpet av natten. Mythic har en elastisk snøring i kragen i tillegg til å være både formsydd, ekstra stor og svært fyldig. Varmekragen får derfor full score fra meg.

Rab Neutrino 400

Glidelås

Mythic har en ¾ lang 2-veis glidelås som svært sjeldent kiler seg til tross for det supertynne materialet soveposen ellers er laget av. Innvendig langs glidelåsen ligger det en fyldig langsgående overlapp som hinder kulden i å snike seg inn. Glidelåsen er selvlåsende og holder seg derfor på plass i den posisjonen jeg ønsker uansett om jeg sover, spiser eller kokkelerer i posen. Rab har derfor designet posen med kun en enkel glidelåsgarasje i toppen for at den ikke skal irritere mot skjegg, kinn eller hake. En liten detalj som er vert å merke seg kommer fint til syne når nattemørket senker seg: Glidelåsdrageren er nemlig selvlysende. Ikke slik at den tiltrekker seg oppmerksomheten til teltmakkeren, men nok til at jeg enkelt kan finne fram til den, selv uten brillene på. Dette var for meg helt fantastisk.

Pakk- og oppbevaringspose

Som en kvalitets dunpose blir Mythic selvfølgelig levert med en ordentlig oppbevaringspose for langtidslagring. Oppbevaringsposen har snøring i toppen og er godt merket med Rab-logoen både på siden og i bunnen. Det skal derfor ikke være så mye tvil om hvilken pose du ser i hyllen, med mindre du har flere Rab-poser fra før av. I såfall kunne det vært en liten fordel om oppbevaringsposen også ble merket med modellnavnet.

Pakkposen for Mythic 400 er vanntett og har en rulleåpning i toppen. Siden Mythic er designet med tanke på lavest mulig vekt har Rab også her valgt å spare noen gram i materialvalget. Pakkposen kommer uten kompresjonsreimer, men beholder likevel et imponerende lavt pakkvolum. Jeg opplevde det som relativt enkelt å pakke Mytich 400 ned i pakkposen, men på den andre testturen var jeg uoppmerksom og plasserte den komprimerte soveposen mot en skarp kant nedi sekken. Dette resulterte i en 10 mm lang rift langs siden på pakkposen. Når jeg morgenen etter skulle pakke sammen soveposen raknet hele pakkposen på grunn av denne riften.  Jeg savner derfor en pakkpose i noe sterkere materiale. På senere turer har jeg brukt pakkposen til Neutrino 400 da den også rommer Mythic 400. Vektmessig utgjør dette kun 20 gram forskjell, noe jeg absolutt mener er verdt vekten fremfor å fylle halve sekken med en ukomprimert sovepose.

Temperatur

Mythic 400 er testet etter EN ISO 23537-1:2016 og klarer med sine 660 gram å holde meg varm godt ned på minussiden av temperaturskalaen. Rab har selv oppgitt en limit på -7°C, noe som stemmer godt med de erfaringene jeg har fått. Ved 3-4 minusgrader holer jeg varmen uten problemer og sover godt gjennom hele natta. På de kaldeste nettene ned mot 10 minusgrader, måtte jeg krølle meg sammen og legge dunjakka over posen for å klare å sove videre. 

Brukeropplevelse

Etter snart 20 netter i Mythic 400 har jeg blitt svært glad i posen. Den minimale pakkstørrelsen og den ekstremt lave vekten gjør at den stadig sniker seg med på nye turer, uansett årstid. Jeg skal vel heller ikke legge skjul på at det er litt ekstra digg å kunne legge tre sjokoladeplater ekstra i sekken uten at totalvekten overstiger noen av de andre posene jeg ellers ville valgt.

Rab Mythic 400 har ikke noe lomme, hverken innvendig eller utvendig. Dette skyldes nok at det ultralette Pertex® Quantum 10D-materialet sannsynligvis ikke ville tålt en slik lomme uten fare for et ufrivillig dunbad. Stoffet virker likevel mer enn sterkt nok for vanlig bruk. Jeg kan faktisk ikke huske å ha sett et eneste dun fly ut av posen i løpet av alle de syv test-turene den har vært med på. Passformen er nøyaktig lik som Neutrino. Det vil si noe smalere enn en typisk 3-sesongs pose. Det er derfor litt mer plundrete å skifte inni posen enn det jeg er vant med fra andre soveposer. Når jeg sover, slapper av ved leirbålet eller kokkelerer i den, merker jeg ingenting til den smale passformen. Det virker bare helt naturlig. På den andre siden er det et mindre volum som skal varmes opp, noe som er positivt med tanke på de kaldeste nettene.

Det eneste som skuffet meg med denne soveposen var pakkposen, men dette skyltes nok også litt uvettig pakking fra min side. Rab Mytic er tross alt et ultralett produkt som skal håndteres deretter. Bortsett fra dette er Mythic 400 en varm og behagelig sovepose med alt det en fullverdig 3-sesongs pose skal ha. 

 

Spesifikasjoner:

 • Vanntett pakkpose
 • Glidelåslomme: Nei
 • Oppbevaringspose for langtidslagring
 • Sesong: 3 sesonger
 • Yttermateriale: Pertex® Quantum 10D
 • Innermateriale: Pertex® Quantum 10D Fyllmateriale: 900FP R.D.S Europeisk gåsedun, Rab® fluorkarbonfri hydrofobisk dun
 • Fyllvekt: 400g
 • Rab Sleep Limit: -7°C
 • T-Comfort: -1°C (EN13537)
 • T-Limit: -7°C (EN13537)
 • T-Ekstrem: -24°C (EN13537)
 • Maks personlengde: 185cm
 • Skulderbredde: 70cm
 • Hoftebredde: 52cm
 • Fotbredde: 41cm
 • Glidelås: 3/4 lengde, Venstre
 • Pakkstørrelse: Ø18x27cm (ved bruk av Neutrino 400 pakkpose) Den originale pakkposen er ikke målt fysisk, men har omtrent de samme målene.
 • Vekt: 660g + pakkpose 38g

//Arnstein Hurulin, Fjellsport

Rab soveposer
FJELLSPORT ANBEFALER:
Rab Mythic kjøper du på Fjellsport.no.

Rab Mythic finnes også med 200 grams fyllvekt for sommerbruk i fjellet og med 600 gram fyllvekt for temperaturer helt ned til 12 minusgrader. Legg merke til at den kun finnes i lengde 185 cm uansett fyllvekt.