Slik kler du deg for vinterfjellet

13 proffe tips til deg som skal på tur
ARNE-KRISTIAN GLÜCK-TEIGLAND
Arne-Kristian er en erfaren fjellmann, og er ansvarlig for turutstyr på Fjellsport.no.

Feil bekledning og oppakning kan gjøre turen i vinterfjellet direkte ubehagelig. Vi i Team Fjellsport.no gir deg 13 råd for hvordan du får mest ut av fjellturen når gradestokken kryper nedover.

I kulda går alt en smule treigere. Skiene glir dårligere i snøen, klipsen på sekken er seigere å lukke, batteriene i hodelykta varer kortere, blodet pumpes saktere gjennom kroppen og oksygenopptaket svekkes. Første bud er å akseptere dette – og heller sette pris på at du får bedre tid til å se deg omkring.

Bekledning

1. Bruk bomullsklær

Bomullsklær er definitivt å foretrekke i tørt og kaldt vintervær. Sammenligna med Gore-Tex har bomull opptil 10 ganger mer pusteevne. I tillegg er bomullsklær løse, lette og behagelige – selv i 20 blå grader.

2. Tre lag på hendene

Bruk innerhansker, ullvotter og vindvotter. Man er temmelig hjelpeløs når man skal sette opp telt, dersom man har kalde never. Planlegg derfor all aktiviteten på forhånd, slik at minst mulig skjer uten votter på. Dersom du har tenkt å bruke kamera kan du for eksempel sy fast en liten trebit på vindvotten til å håndtere utløseren, du kan bruke enden av skistaven til å orientere deg på GPS-skjermen, osv. Kun fantasien setter grenser!

FJELLSPORT ANBEFALER
Fjellski utvikla i samarbeid med eventyreren Cecilie Skog. Optimalt for de som ferdes i kupert og bratt terreng.

«Ikke ha på goggles dersom du veit at du skal gå mye i motbakke.»

ARNE-KRISTIAN GLÜCK-TEIGLAND

3. Ekstra lag på kne og håndledd

Ikke kast den gamle og hullete stilongsen din! Du kan nemlig klippe den opp, og bruke den som ekstra lag på kne og håndledd.

4. Balaklava

Når det røyner på med kulde og vind er det greit å kunne stenge verden ute ved å dra ned balaklavaen. Dette burde være alles favorittplagg!

FJELLSPORT ANBEFALER:
Justerbar balaclava i mikrofleece fra Gator.

Utstyrstips

6. Ta av gogglesene

Ikke ha på goggles dersom du veit at du skal gå mye i motbakke. Dugget på innsida fryser raskt til is, og kan være vanskelig å få av.

7. Unngå plastposer

I mildvær kan det være lurt å pakke klær i plastposer inni sekken. Når det er kaldt er dette en dårlig idé, da plastposene blir porøse og sprekker, og generelt blir til bry.

8. Folie i skoene

Kjøp slik folie man bruker til frontruta på bilen, klipp den til og legg under sålen i skoene. Enorm effekt!

9. Limstifter

Kjøp limstifter ment til limpistol, og ha i sekken. Dette fungerer bra til kjapp reparasjon av utstyr underveis. Tenn ei fyrstikk, hold under stiften, drypp et par dråper der du vil, smør kjapt utover og klem til.

«Vurder å bruke kortere skistaver enn vanlig.»

10. Lithiumbatteri

Bruk lithiumbatteri i all elektronikk hvor du kan. De er litt dyrere enn alkaiske, men tåler kulda mye bedre.

11. Dispiril

Dersom du skal på en virkelig lang tur kan det være lurt å ha med Dispiril. Dette fungerer blodfortynnende, og øker blodsirkulasjonen. I 35 minusgrader eller kaldere kan dette bidre til å forebygge forfrysninger.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Innerhanske fra Lillsport som holder deg varm og tørr gjennom å effektivt transportere bort svette og fukt samtidig som den isolerer.

12. Skistaver

Vurder å bruke kortere skistaver enn vanlig. Tenk at hendene skal være under hjertet, helst.

13. Ta av klokka

Fest klokka med strips øverst på skistaven. Slik unngår du å kjempe deg gjennom tre lag med votter og hansker for å sjekke tida. Klokkereima hindrer dessuten blodtilgangen til hendene.

God tur!