Slik tar du bedre turbilder

Eksperttips fra profesjonell fotograf
DAVID KVART
David Kvart er profesjonell fotograf, som jobber for blant andre Houdini Sportswear. Følg David på Instagramkontoen @davidkvart.

Fyll instagramkontoen din med episke bilder fra alle dine små og store utendørseventyr! David Kvart er en mester i å dokumentere eventyr i fjell og natur, og har en forkjærlighet for røft vær og tøffe turer i selskap med gode venner, ski og klatring.

Her deler han sine favorittbilder fra sin egen instagramkonto, og sine beste tips i hvordan du kan ta bedre bilder.

1. Aldri stå i fallinja

I alt fjellrelatert – ski eller klatring – aldri stå i fallinja. Forsøk alltid å plassere deg i forhold til det du tar bildet av, slik at du verken er plassert rett overfor, eller rett under. Prøv å finne en fjellrygg eller et annet sted hvor du kan komme deg ut på siden, og plassere personen du tar bilde av i relasjon til omgivelsene.

← Astrid, på vei opp Pic du Glacier Blanc.

2. Arrangér bilder

Tør å arrangere bilder! Tør å være den irriterende personen som ber venner om å gå til steder hvor du gjerne vil ta bilde av dem. Husk at folk flest gjerne vil ta del i noe som blir fint – så bare minn de på at det kommer til å bli utrolig vakkert, og få de til å forsere den ekstra fjellryggen. Prøv å finne ting de kan gjøre naturlig og enkelt, og få de til å gjenta det igjen og igjen.

← Avslappet posering på Serre Chevalier.

3. Finn en ramme i bildet

Prøv å finne en naturlig ramme i bildet ditt; det kan være trær, skygger, bygninger eller et vindu som du fotograferer gjennom.

← Viktor, vakkert innramma av de mørke skyggene i ei trapp i Maison de Bez i Serre Chevalier.

«De mest interessante bildene blir ofte til i situasjoner hvor det siste du normalt ville tenke på er å ta dra fram kameraet.»

DAVID KVART

4. Fyll hele bildet

Prøv å forenkle bildet ditt ved å la omgivelsene rundt subjektet fylle hele rammen. Prøv å flytt deg selv og kameraet nærmere subjektet så du rensker ut unødvendige detaljer som tiltrekker seg oppmerksomheten. La det være snø, stein, eller hva som enn er nærmest subjektet som fyller hele bildet.

← Anna flasher Ågesta.

5. Skift perspektiv

Prøv ulike vinkler på noe du er vant til å se på en bestemt måte. Noen ganger kan det bety å holde kameraet høyt hevet over deg selv, eller – som i dette tilfellet – stå på en høy struktur og ta bildet ovenfra.

← Joachim – i full fart ned ei fjellside.

6. Ta bilder når du ikke føler for det

De mest interessante bildene blir ofte til i situasjoner hvor det siste du normalt ville tenke på er å ta dra fram kameraet. Når det er skikkelig dårlig vær og snøen virvler overalt, eller når du klatrer så fort du kan opp en fjellrygg for å rømme fra skyene som jager deg.

← På vei opp Les Agneaux i Lés Ècrins nasjonalpark i Frankrike.

7. Velg deg ut en detalj

Ofte trenger vi ikke hele bildet for å få en følelse eller forståelse av situasjonen. Det kan ofte være mer interessant å velge ut en bitteliten detalj – og la den være hele bildet ditt. Hvis det er en ting vi gjør automatisk når vi ser et slikt bilde, så er det å forestille oss resten.

← En av mine favorittdetaljer – min veldig gode venn Peter, og hans massive skjegg.

Intervjuet er opprinnelig publisert av Houdini Sportswear på engelsk. Se hele vårt utvalg fra Houdini Sportswear →