Test av DMM Alpha Sport ekspresslynger

Fjellsport-Arnstein tester ekspresslynger
ARNSTEIN HURULIN
Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30.

De varmeste dagene er forbi, friksjonen øker og resultatet fra sommerens treningsøkter skal vise seg. Jeg selv er i full gang med jobbing på nye prosjekter, og har derfor funnet fram et sett ekspresslynger for virkelig hard støting.

DMM Alpha Sport – den ultimate ekspresslyngen for sportsklatring

DMM Alpha Sport kan nok fort regnes for å være den ultimate ekspresslyngen for sportsklatring. Den består av en DMM Alpha Pro rett karabin i toppen, Vari-Width nylon webbing i mellom og en DMM Alpha Clip bøyd karabin i bunnen.

DMM Alpha Sport

Webbing

Det første inntrykket jeg får av DMM Alpha Sport er at den er solid. Dette kommer tydelig fram i den kraftige vari-width nylon webbingen som virkelig bidrar til økt psyke gjennom cruxet.

DMM Alpha Sport

«Bredden på webbingen er 16 mm over karabinene og vanvittige 26 mm i mellom karabinene.»

Det er nesten så jeg blir litt skuffet når jeg leser på merkelappen at webbingen ”bare” tåler 22kN selv om dette er normalt for ekspresslynger generelt. Til gjengjeld er webbingen usedvanlig behagelig å holde i hånden. Den gode bredden bidrar også til en utrolig stiv utførelse som igjen gir god kontroll på karabinen, spesielt ved klipping.

DMM Alpha Sport

«DMM Alpha Sport er lett å pre-klippe ved å kaste tauet innpå slynga, i stedet for å måtte bruke cheat stick eller i verste fall buldre opp start-cruxet.»

Alpha Pro rett-karabin

DMM Alpha Pro rett-karabinen har en unik utførelse som er perfekt tilpasset webbingen. Karabinens utforming gjør at den ligger utrolig godt i hånden, og rillene på baksiden sikrer et ekstra godt grep. Den høye toppen på karabinen gjør at den ikke snur seg, men henger trygt i den retningen hvor er som sterkest. Gaten har selvfølgelig en clean nose som gjør at du lett kan klippe ut og inn på bolten uten å hekte deg fast. I tillegg er det støpt inn tre fordypninger i selve gaten som sikrer god friksjon når du skal åpne den med tommel eller pekefinger.

DMM Ekspresslynger
FJELLSPORT ANBEFALER:
Ekspresslynger fra DMM
DMM Alpha Sport

«Alpa Pro rett-karabinen glipper rett og slett ikke ut av hånden din selv med svette og stive fingre. »

Alpha Clip bøyd-karabin

DMM Alpha Clip har også det samme unike designe som Alpha Pro rett-karabin. Den spesialtilpassede utformingen gir suveren kontroll og fungerer som en drøm ved harde klipp. Den unike tønneformede bøyen på gaten, sammen med karabinryggens vinkel og friksjonsrillene på baksiden gjør at tauet alltid klippes inn på første forsøk. Jeg ble rett og slett helt betatt av den og kan knapt forstå hvorfor dette ikke er standarden for alle bøyde karabiner. Dette må bare oppleves!

DMM Alpha Sport

«Wouldn’t it be great if, in that heart-in-mouth grip-clip moment, you knew that at least the quickdraw was on your side?»

DMM

Polymer-hette

På Alpha sport er forbindelsen mellom webbingen og den bøyde karabinen stabilisert opp med en kraftig polymer-hette. Denne hetten gir også en økt slitestyrke da den utsatte delen av webbingen ikke kommer i direkte kontakt mot fjellet på vertikal- og svaruter.

Oppsummering

Alt i alt, etter hundrevis av klipp og tryn, finner jeg kun en svakhet med DMM Alpha Sport. Den er ikke spesielt godt egnet for tradklatring og klatring hvor vekt har stor betydning. Med sine 104 gram (12 cm) finnes det langt lettere ekspresser også med solid gate. Derfor er denne ekpresslyngen hovedsakelig tiltenkt deg som henger opp slyngene på forhånd og deretter støter på maksnivå.

Tekniske spesifikasjoner:

 

DMM Alpha Sport:

 • 12cm: 104g
 • 18cm: 109g
 • 25cm: 114g

 

DMM Alpha Pro:

 • Bruddstyrke lukket: 24kN
 • Bruddstyrke åpen: 9kN
 • Bruddstyrke tvers: 8kN
 • Åpning: 22mm
 • Vekt: 44g

 

DMM Webbing:

 • Bredde: 16-26-16mm
 • Lengde: 12, 18 og 25cm
 • Materiale: Vari-width Nylon webbing
 • Bruddstyrke: 22kN

 

DMM Alpha Clip:

 • Bruddstyrke lukket: 24kN
 • Bruddstyrke åpen: 9kN
 • Bruddstyrke tvers: 8kN
 • Åpning: 27mm
 • Vekt: 45g
DMM Alpha Sport 5 pk
FJELLSPORT ANBEFALER:
DMM Alpha Sport 5 pk

Støt hardt!

//Arnstein Hurulin, Fjellsport