Fjällräven Abisko Endurance 4

Fjellsport-Arnstein tester telt
ARNSTEIN HURULIN
Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30.

Abisko Endurance fra Fjällräven er et stort helårstelt med mange gjennomtenkte funksjoner. Teltet finnes i både 2-, 3- og 4-manns-versjoner og i fargene Sand, UN Blue og Pine Green. Vi har vært å testet 4-manns-versjonen med enkelt sett teltstenger (standard). Teltet er testet av tre menn med full oppakning på en to ukers høsttur gjennom Sarek Najsonalpark. Rapporten bygger også på erfaringer fra en langhelg på vinteren i snødekt skogsterreng.

Oppsett og festemuligheter

Abisko Endurance 4 er enkelt å sette opp både i pent vær og i relativt kraftig vind. Med godt samarbeid ble det satt opp med alle plugger og barduner på under 5 minutter. Teltet kan også uten problemer settes opp av en person alene. Teltet har som standard fire teltstenger med to ulike lengder.  Inngangene på stangkanalene er tydelig merket med fargekoder som tilsvarer fargen på teltstengene. Alle stengene tres inn fra samme side frem til en endestopp innerst i de utvendige stangkanalene. Deretter spennes teltstengene opp og festes i hver sin regulerbare plast-kopp. Både stangkanalene og plast-koppene er konstruert for doble stenger (ekstrautstyr) dersom værforholdene krever det.

Det var aldri noe tvil om hvor de ulike teltstengene hørte hjemme, selv ikke i mørket da merkingen også er reflekterende.

Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4 teltstenger

«Stangkanalene er tydelig merket med fargekoder som tilsvarer fargen på teltstengene.»

Barduner

Abisko Endurance 4 er utstyrt med 8 lange justerbare barduner. Disse er festet i to punkter direkte på stangkanalene. I tillegg er det egne barduner på ventilene for å holde dem åpne. Alle bardunene er enkle å stramme og virket til å være svært sterke til tross for tykkelsen. De er godt synlige og har innvevede refleksdetaljer slik at du lettere kan se dem med hodelykt i mørket.

Vi har ikke registrert snubling eller slitasje på bardunene i gjennom testperioden. Det vi savnet var en til gjengjeld en oppsamlingsstrikk eller oppbevaringslomme for å lettere kunne holde orden på alle de lange bardunene ved opp- og nedpakking. Vi endte med å surre sammen hver bardun i seg selv, noe som er tidkrevende, men likevel langt raskere enn å løse opp bardun-spagettien man ofte får ved neste leirplass.

Fjällräven Abisko Endurance 4

Innfesting

Fjällräven Abisko Endurance 4 har 12 løkker for teltplugger langs sidene. Hver av disse løkkene er store nok til snøplugger, fjellski, spader eller andre større festeelementer. I tillegg er det 2 og 3 store justerbare hemper i endene, også disse med god plass til sikker forankring i dyp snø. Alle disse festepunktene bidro til et stramt og stødig telt og skape god avstand mellom ytter- og innertelt, selv i røft vær.

På hele denne turen opplevde vi aldri at ytterduken ble liggende mot innerteltet for dermed å trekke fukt og kondens i gjennom. De justerbare hempene i endene kom i tillegg godt til nytte ved etterstramming da vi slapp å flytte på pluggene.

Fjällräven Abisko Endurance 4

Plugger

DAC-teltpluggene som følger med er ikke av den største typen og vil nok ikke sitte så godt i løs jord og sand. Vi hadde derimot ingen problemer med at pluggene løsnet i vanlig fjell- og viddelandskap. Når pluggene trykkes helt ned i bakken, holder de også godt på både bardunsnorer og hemper til tros for stek vind. Det var kun med vind opp mot stiv kuling at behovet for ekstra sikring med steiner ble nødvendig. Alle pluggene er markert med en kort reflekterende bardunsnor i toppen. Disse kom godt til syne når vi skulle finne de igjen og ble brukt som løkker til å dra pluggene opp etter.

Gjennom testperioden har vi ikke bøyd en eneste teltplugg enda vi trykket ned alle 28 pluggene på hver av de 12 leirplassene. Vi har heller ikke mistet noen eller brukt tid på leting etter ”usynlige” plugger. Til tross for sin minimale størrelse er de imponerende solide og praktiske i bruk. På vinterturen ble det bruk store snøplugger, ski og spader da de vanlige plugger ikke egner seg i snøen.

Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4

«Den ekstra utgangen kom godt til nytte da vi slapp å klatre over hverandre ved nattlige private ærend.»

Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4

Mange smarte løsninger

Hovedinngangen til Abisko Endurance 4 er stor. Her kommer du enkelt inn uten å komme nær en eventuell regnvåt ytterduk. Inngangen har en toveis glidelås og mulighet for oppheng i åpen posisjon. Glidelåsen åpnes og lukkes med vottevennlige dragere og kiler seg svert skjelden. Det er verdt å merke seg at inngangspartiet ikke har egen myggdør.

Yttertelt

I hovedforteltet finnes det en egen justerbar og flyttbar tørkesnor som også fungerer fint som oppheng for småting som teltlykt, briller og lignende. Gulvarealet er stort nok til å romme langt mer enn hva fire personer klarer å bære med seg. Får vår del hadde vi god plass til kokkelering i forteltet selv om sekker, klær og utstyr var bredt utover. Den store takhøyden ble også godt verdsatt da vi kunne kle av og på yttertøy uten å være redd for å komme borti eventuell kondens i taket.

I den andre enden av teltet er det i tillegg et mindre yttertelt med plass nok til to store sekker ekstra. Her finner du også en egen dør som sørger for at du alltid har en utgang i le for vinden. På finværsdagene gav denne døren oss en eventyrlig lufting og vakker utsikt direkte fra soveposen.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Fjällräven Abisko Endurance 3 UN Blue.
Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4

Ventilering

Teltet har kun en ventil i hver ende. Dette var noe jeg stusset på første gang jeg satte det opp. Med riktig plassering av teltet, det vil si kortenden mot vinden, gav ventilene likevel en imponerende god luftgjennomstrømning. Ventilene er utstyrt med heldekkende finmasket myggnetting og justerbare glidelåsdeksler på innsiden. Med disse dekslene kunne vi enkelt kontrollere gjennomstrømningen og tilpasse den med vinden utenfor. Mellom myggnettingen og et halvåpent ventildeksel var det akkurat plass til et par våte sokker og noen skosåler. Dette gav en meget god tørkeeffekt midt i vinntunellen som ventilene lagde.

Vi opplevde ikke noe kondens utover det normale til tross for hyppig kokkelering inne i teltet.

Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4

Innertelt

Innerteltet til Abisko Endurance 4 er symmetrisk designet med en heldekkende dør i hver ende. Dørene kan åpnes med en vottevennlig glidelås langs hele toppbuen. I tillegg er det en egen glidelås for åpning langs bunnen. Begge dørene har heldekkende myggnetting med et regulerbart deksel foran, tilsvarende løsningen for ventillene. Myggnettingen har også her en maskestørrelse som garantert holder de miste insektene utenfor. Ved full lufting i gjennom myggnettingen, kan det overflødige dekslet rulles sammen og festes i to punkter nederst på døra. De samme festene brukes også til å holde hele døra på plass dersom man ønsker full lufting uten bruk myggnettingen.

Ulempen med disse festepunktene var at snor-delen på innsiden hadde en irriterende tendens til å surre seg fast i glidelåsdragerne. Dette skjedde vær gang man åpnet og lukket døren langs bunnen fra innsiden. Løsningen på dette var å flytte reguleringsklipset helt innerst på snoren. Da var det langt mindre sjanse for at den hektet seg, selv om det likevel kunne skje.

Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4

«Når det gjelder tørkeeffekten ved bruk av disse tørkesnorene, ble vi ikke akkurat imponert, men det var likevel praktisk å kunne henge opp klamt undertøy i stedet for å pakke det sammen i en pakkbag eller lignende.»

Fjällräven Abisko Endurance 4

Innredning

Innerteltet er utstyrt med fire praktiske nettinglommer, en i hvert hjørne. Disse lommene tålte dessverre ikke så mye belastning og vi kunne allerede etter en ukes bruk se at innfestingen mot innertelt begynte å gi etter. I taket er det to flyttbare og regulerbare tørkesnorer tilsvarende den du finner i det store forteltet. Innerteltet er ellers stort nok til at en stor person kan ligge både på langs og på tvers. Takhøyden tillater også at en person på rundt to meter kan sitte fritt oppreist og kle på seg uten å sloss med innerteltet. Med tanke på at Abisko Endurance 4 er et tunelltelt er dette rett og slett imponerende.

Bunnduken har en vannsøyle på 10.000 mm og holdt seg knusk tørr gjennom hele turen. Den er designet med en forhøyet dørterskel i begge ender slik at snø, barnåler, rusk og rask ikke så lett kommer inn. Ulempen med dette er at det er tilsvarende vanskelig å få bøsset ut av teltet etter at det først har kommet inn.

Fjällräven Abisko Endurance 4
Fjällräven Abisko Endurance 4

Demontering

Ved behov kan innerteltet, relativt enkelt, hektes av og pakkes separat dersom ytterteltet er vått. Dette gir deg en stor sjanse for å få et tørt innertelt også ved neste leirplass selv om det skulle striregne. Dette tok oss ca 5 minutter ekstra pakketid, men vi ble belønnet med helt tørt innertelt på alle leirplassene til tross for til tider mye nedbør. Siden innerteltet er symmetrisk designet slapp vi å lure på hvilken vei det skulle hektes på igjen. Hektene på toppen av innertelter er i tillegg gråfarget i motsetning til de resterende som er sorte. Dette samsvarer også med fargene på festene i ytterteltet. Ytterteltet kan også fint brukes alene om man ønsker å spare på vekten.

Fjällräven presenterer Abisko Endurance-serien
Fjällräven presenterer:
Abisko Endurance-serien

Konklusjon

Etter totalt 15 overnattinger i Abisko Endurance 4 er vi svært fornøyde med teltet. Det er et stort og praktisk telt som egner seg meget godt for legere turer. Teltet kan også fint brukes på kortere helgeturer dersom man er villig til å bære noe ekstra vekt for komforten sin del. Man kan alltid pirke å lete etter svakheter og mangler på denne typen utstyr. Meningene er også mange med tanke på de ulike bruksområdene dette telte er beregnet for. Dersom vi skal plukke på en ting med dette teltet, så må det være mangelen på opphengsmuligheter for bardunene. Alle andre svakheter vi har funnet drukner fullstendig i en uovervinnelig romslighet, suveren venilasjon og et enkelt oppsett. Teltet er ikke beregnet for de mest ekstreme værforholdene, men det kan uten tvil anbefales for de fleste turer i høyfjellet både sommer og vinter.

«Jeg gleder meg til neste tur med Fjällräven Abisko Endurance 4.»

Følger med i pakka

Teltet leveres med et sett teltstenger, 28 teltplugger, innertelt, yttertelt og et reparasjonskit. Dette kittet består av et ledd teltstang for hver type, skjøtehylse for teltstenger, en ekstra teltplugg, en ekstra bardun, silikontube for tetting av sømmer, nål og tråd og et sett med diverse tekstillapper til både myggnetting, inner- og ytterduk i tillegg til selvklebende lapper for bunnduken. Reparasjonsutstyret og reservedelene har egne lommer i pakkposene og det hele kan enkelt pakkes inn i en passe stor teltpose med kompresjonsreimer og dobbel snørelukking. Posen for teltstenger kan klipses på utsiden av teltposen dersom man ønsker å ha disse separat. Vi har aldri problemer med å få plass til alt sammen i teltposen. Åpningen er stor nok og posen kan komprimeres ned til det minimale etter pakking.

Spesifikasjoner:

Generelt:

 • Antall sesonger: 4-sesongs
 • Antall personer: 4 personer
 • Konstruksjon: Tunnel
 • Plugger: DAC V-Pegs Small
 • Stenger: DAC Featherlite NSL
 • Innerstoff: 15D Ripstop DWR 100% Polyamide
 • Myggnett: 20D No-see-um mesh 100% Polyester
 • Gulvstoff: 70D PU 10 000mm 100% polyamide
 • Ytterstoff: 20/40D TripleRip-nylon
 • Stormmatter: Nei
 • Pakkestørrelse: Ø21 x 44 cm
 • Vekt: 4380 g / Minimum: 3800 g

Vekt: (målt selv)

 • Teltstenger (et sett): 975g
 • Plugger (28 stk): 327g
 • Innertelt: 1168g
 • Yttertelt: 1835g
 • Reparasjonskit: 144g
 • Totalvekt med pakkposer: 4580g

//Arnstein Hurulin, Fjellsport

Fjällräven Abisko Endurance 4