Gregory Baltoro 85

Fjellsport-Arnstein tester ryggsekk i Sarek
ARNSTEIN HURULIN
Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30.

Gregory Baltoro er en solid og gjennomtenkt vandresekk fullpakket med smarte løsninger. Likevel fremkommer den ikke som hyperteknisk med en jungel av lommer, reimer og festemuligheter. Utvendig ser Baltoro nærmest strippet ut fra alt som har med festeløkker å gjøre. Overflaten er ren og glatt og sekken hekter seg ikke fast i krattskog og trange bergsprekker.

Gjennom en to ukers vandretur i Sareks majestetiske landskap har jeg testet ett av flaggskipene fra Gregory. Baltoro 85l har vært på tur.

Bæresystem

Gregory har satset hardt på utvikle et bæresystem som passer uansett kroppsfasong. Derfor kommer hver av sekkene i Baltoro-serien i tre ulike størrelser på rygglengden; S, M og L. I tillegg er det også mulig å bytte ut hoftebeltet å sette inn et større eller mindre etter behov (ekstrautstyr).

Gregory Baltoro 85l
Gregory Baltoro

«Hoftebeltet er todelt og kan roteres uavhengig av hverandre.»

Gregory Baltoro vannavisende lomme

Hoftebeltet

Hoftebeltet er todelt og kan roteres uavhengig av hverandre. Dette gir følelsen av en enda mer fri gange enn det mer kjente fleks-systemet med ett rotasjonspunkt. Selv med høye kneløft over grov steinur slår ikke en overlastet sekk meg ut av balanse, men holder seg kontrollert på plass. Hoftebeltet er middels utfôret og utstyrt med en vannavvisende lomme på høyre side i tillegg til en mer åpen mesh-lomme på venstre side. Begge lommene er utstyrt med kvalitetsglidelås fra YKK. Hoftebeltet strammes enkelt fra utsiden og inn mot midten og slakkes med et lett håndgrep på hver av sidene. Klipsen i midten virker solid og er passe stor uten at den gnager eller kommer i veien på noen måter.

Gregory Baltoro Hoftebelte
Gregory Baltoro Skulderstropper

Skulderreimer

Baltoro er utstyrt med 3D-designet skulderreimer som gir en meget behagelig passform. De holder seg på plass i alle situasjoner og er aldri til hinder for armene. Reimene kan festes i to høyder øverst, noe som gir deg en mer presis rygglengde. I tillegg er innfestingen på reimene fleksibel sideveis med en patent som automatisk tilpasser seg skulderbredden min. De justerbare reimene mot toppen av sekken avlaster vekten på skuldrene samtidig som sekken kommer tettere mot ryggen. Bryststroppen er justerbar i høyden og har en egen klips for innfesting til drikkesystem (tilbehør). Nederst er reimene festet i en komposittplate som er en del av ryggsekkens ramme. For meg er dette et krav til store ryggsekker, da jeg ved flere tilfeller har sett at sømmer direkte mot sekkeposen har en tendens til å ryke ved hard belastning.

Gregory Baltoro Innfesting
Gregory Baltoro ryggplate

Ramme og ryggplate

Gregory Baltoro har en enkel, men likevel solid innvendig ramme i 7075 aluminium. Rammen er stiv nok til å glatt kunne håndtere 30 kg oppakning selv om 27 kg er oppgitt som anbefalt maksvekt for god bærekomfort. Ryggen er godt polstret på utsatte steder og har ellers en luftig netting som gir god ventilasjon. Ryggplaten kan spennes opp etter eget ønske og holder seg på en behagelig luftig avstand fra sekkeposen. Nederst i ryggen finner du en egen avtagbar padding for ekstra individuell tilpasning. I tillegg er det nedre ryggpartiet utstyrt med et antiskli-materiale som bidrar til å holde sekken på plass også ved høyt aktivitetsnivå.

Gregory Baltoro Padding

Funksjoner

Selv om Baltoro tilsynelatende virker som en enkel sekk, skjuler det seg en rekke praktiske og avanserte detaljer under skallet.

Gregory Baltoro Innvendig Lomme

Topplokk

Topplokket er utstyrt med to glidelåslommer. En på hver side. Begge lommene har stor åpning og god plass til en vindjakke, fleecegenser eller et godt måltid. I tillegg har lokket en innvendig lomme på undersiden hvor du også finner en klips til nøkler og lignende. Lokket festes og strammes med fire justerbare stropper og er stort nok til å dekke hele sekkens åpningen selv om den skulle være fullpakket og mer til.

Gregory Baltoro Topplokk
Gregory Baltoro Innvendig

Hovedrom

Sekkeposen har en stor åpning i toppen og blir smalere ned mot bunnen. Dette gjør at sovepose, telt og andre store ting lett kommer ut og inn gjennom toppåpningen. Innvendig i sekkeposen finner du en liten avtagbar skillevegg som kan dele posen i et stort topprom og et mindre rom i bunnen. Under skilleveggen får du plass til et lite telt eller en sovepose som enkelt kan taes ut gjennom den store glidelåsdøren nederst i sekken. Sekkeposen kan også åpnes som en bag med en toveis glidelås som strekker seg i en U-form rundt hele frontpartiet på sekken. Denne åpningen kom godt til nytte for rask inn- og utpakking i leiren da jeg fikk god oversikt over oppakningen.

Gregory Baltoro Bagåpning
Gregory Baltoro Brystreim

Dagstursekk

Gregory Baltoro leveres med en enkel dagstursekk som kan festes langs ryggplaten på innsiden av sekkeposen. Dagstursekken fungerer da ypperlig som en ekstra innvendig lomme eller som holder for drikkesystem dersom du ønsker det (tilbehør). Dagstursekken har plass nok til en jakke, matpakke, ekstra genser, drikkeflaske, og et kamera. Med andre ord, alt du trenger for en enkel dagstur til nærmeste fjelltopp. Sekken har snøreåpning og en liten glidelåslomme til GPS, mobiltelefon eller andre smågjenstander. Skulderstroppene er i mesh og gir en helt grei komfort. Magebeltet settes sammen av hovedsekkens to nedre kompresjonsreimer. Dette er noe tidkrevende men absolutt verdt bryet med tanke på komforten. Jeg savner i midlertid en brystreim for å få sekken og skulderstoppene til å ligge ordentlig på plass. Dette løste jeg med å binde en hyssing mellom strammeklipsene på skulderreimene. Håper Gregory kommer med en løsning på dette ved neste versjon.

Gregory Baltoro Ekstra Sekk
Gregory Baltoro

Øvrige detaljer

Gregory Baltoro har en stor utvendig glidelåslomme langs hele fronten på sekken. Inne i denne lommen finner du også en mindre mesh-lomme som er beregnet for sekkens medfølgende regntrekk. Regntrekket ble jevnlig testet i både vind og regn og gjorde jobben til det fulle. Trekket er stort nok til å dekke over en fullpakket sekk i tillegg til utvendig kamerastativ, kameraveske og et stort telt for 4 personer. Sekken har en relativt romslig glidelåslomme som ligger godt skjult langs begge sidene. Nederst på venstre side er det en stor elastisk mesh-lomme som glatt rommer en trøye eller to. På høyre side finner vi en smart integrert flaskeholder som kan pakkes ut eller inn etter behov. Flaskeholderen er plassert innen rekkevidde og har en elastisk snøreåpning som holdt godt på min 1 liters drikkeflaske. Baltoro er ellers utstyrt med kompresjonsreimer over toppåpningen, under sekkebunnen og på hver av sidene. Reimene var lange nok til å feste både kamerastativ, kamerabag og et 4-manns telt i tillegg til å komprimere sekken til en fin og behagelig form. Sekken er også utstyrt med hurtigfester for gåstaver og lignende som enkelt kan skjules når de ikke er i bruk.

Gregory Baltoro Innvendig Lomme

«Gregory Baltoro 85l kan absolutt anbefales.»

Oppsummering

Etter 170 km med 25 kg oppakning er jeg alt i alt godt fornøyd med Baltoro 85l. De første dagene bar noe preg av ømme hofteblader, med problemet forsvant etter 3-4 dager. Jeg velger derfor å tro at det skyldtes mer mangel på sekketrening fremfor manglende padding i hoftebeltet. Den store glidelåslommen i fronten av sekken skal brukes med omhu da den lett kan gi en baktung last. Sekken holder ellers en god fasong og sitter godt på ryggen i alle typer terreng. Sekken er testet i alt fra T-skjortevær til vind, sludd og snø og fungerer utmerket ved bruk av regntrekk. Komforten er jevnt over veldig bra og sekken har rikelig med justeringsmuligheter. Dersom jeg skulle endret på noe, ville det vært å fjerne den utvendige frontlommen og heller laget sekkeposen tilsvarende høyere. Dagstursekken kunne også vært bedre med tanke på tidsforbruk ved montering av hoftereimer samt mangelen på brystreim. Ellers gir jeg tommel opp til Gregory for et godt produkt. Baltoro 85l kan absolutt anbefales til lange vandreturer.

Mountain Hardwear dunjakker for dame
FJELLSPORT ANBEFALER:
Gregory Baltoro 85 liter kjøpes på Fjellsport.no

Spesifikasjoner

 • Bruksområde: Vandring
 • Volum: 85L
 • Maks komfortvekt 27,2 kg
 • Dimensjoner: 35 x 71 x 36 cm
 • Materiale:
  • Sekkepose: 210D nylon, 300D nylon
  • Sekkebunn: 630D high density nylon
  • Skulderreimer og hoftebelte; multi-density, ComfortZone LifeSpan EVA og open cell foams
  • Lining: 135D high-density embossed polyester
  • Ramme: 7075 aluminium, HDPE
 • Rygglengde:
  • S: 40-45 cm
  • M:45-50 cm
  • L:50-56 cm
 • Omkrets hoftebelte:
  • S: 68-119 cm
  • M:71-123 cm
  • L:76-127 cm
 • Vekt:
  • Regntrekk: 0,1 kg
  • Dagstursekk: 0,1 kg
  • Stor sekk: 2,7 kg
  • Maks komfortvekt 27,2 kg

 

//Arnstein Hurulin, Fjellsport