Test av Jetboil MicroMo 0,8 liter turkjøkken

Fjellsport-Arnstein tester turkjøkken
ARNSTEIN HURULIN
Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30.

Gjennom en to-ukers tur i Sarek Nasjonalpark har jeg testet Jetboil MicroMo 0,8 liter. Turkjøkkenet er testet ved bruk av Primus Powergass i temperaturområdet 0 – 10°C i en høyde på 650-1100 meter over havet. MicroMo er spesielt designet med tanke på lav vekt og god ytelse også i kaldt vær. Turkjøkkenet har en kapasitet på 0,8 liter og kan som alle andre Jetboil-produkter pakkes ned til et minimalt volum.

Jetboil MicroMo

Komplett turkjøkken

Jetboil MicroMo leveres med en 0,8 liter isolert kjele, lokk, brenner, sammenleggbar støttefot, og en beskyttelseskopp som også fungerer som bolle og målebeger (2,5dl). Alt dette kan pakkes ned til et pakkvolum på Ø104 x 165 mm. I tillegg er kjelen konstruert slik at den også har plass til en 100 grams gassbeholder dersom alt stables i riktig rekkefølge. Du får da en helt kompakt enhet som ligger trykt i sekken uten å skrangle når du er i bevegelse.

Turkjøkken
FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av turkjøkken.
Jetboil MicroMo

MicroMo rigges opp og er klar til bruk på under et halvt minutt. Den kan enkelt fyres opp ved hjelp av en pålitelig trykknapp-aktivert tenningsmekanisme slik at du slipper å lete etter fyrstikker og lignende. Støttefoten passer på både 100, 230 og 450 gram gassbeholdere og gir turkjøkkenet en stødig konstruksjon.

Jetboil MicroMo

«Etter å ha testet Jetboil MicroMo mer enn hundre ganger, har vi enda til gode å velte den.»

Smarte løsninger

Brenneren har en justeringsventil med vottevennlig hendel. Denne gav oss en meget kontrollert og fin varmeregulering fra stengt ventil til full effekt fordelt på fire runder. Jetboil MicroMo kan brenne på imponerende lav varme og egner seg derfor også godt for matlaging direkte i kjelen. Ved transport kan hendelen klappes sammen slik at den tar mindre plass og ligger beskyttet under brenneren.

Kjelen har en patentert fluxring i bunnen som gjør at varmen fanges opp av et meget stort areal. Dette bidrar til å øke oppvarmingseffekten noe vi la godt merke til med tanke på koketid og drivstofforbruk. Ved oppvarming har MicroMo et minimalt varmeutslipp på sidene og rundt brenneren. Det aller meste fanges opp i fluxringene og overføres videre til kjelen og maten som skal varmes opp.

Primus Power gas
FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg av drivstoff til turkjøkken.
Jetboil MicroMo

Innvendig i kjelen finner du målelinjer fra 2-5dl. Utenpå er kjelen isolert med en neoprenlignende kappe med et påsydd håndtak av 40mm webbing. En ulempe med denne isolasjonen er at den lett kan smelte dersom temperaturen blir for høy. Vær derfor varsom med oppvarming uten tilstrekkelig mengde veske i kjelen.

Kjelen kan kobles fra brenneren ved å vri den et lite hakk mot klokken for så å løfte den opp fra brenneren. Dette må gjøres med et to-hånds-grep rundt den isolerte delen av kjelen og rammen på brenneren. Ingen av disse delene er varme selv etter lang tids bruk. Når vi forsøker å løsne kjelen med kun en hånd, vil brenneren begynne å skru seg av gassbeholderen i stedet for å slippe kjelen. Av- og på-koblingen føles derfor noe tungvinn og det er en reell fare for å søle kokende vann over fingrene dersom kjelen er fylt helt opp.
Her skulle jeg ønske Jetboil kunne se på en annen løsning i form av et klips eller lignende.

 

Jetboil MicroMo

Håndtaket kan brukes til å få et noe bedre grep rundt kjelen dersom du skal spise eller drikke direkte fra den. Vi er likevel ikke helt fornøyd med utformingen av håndtaket. Det er designet for kun tre fingre og krever derfor litt konsentrasjon for å stable fingrene riktig på plass. Håndtaket passer dessuten ikke til votter. Ved helling av kokende vann over i noe annet, opplever vi det som både raskere og enklere å gripe direkte rundt isolasjonen enten det er med eller uten votter.

Lokket til MicroMo er halvgjennomsiktig med integrert drikketut og sil. Lokket fungerer godt til begge formål i tillegg til å redusere koketiden og varmetap. Vi opplever at lokket sitter greit på uansett temperatur.

Jetboil MicroMo

Effektiv koking

Produsenten oppgir at MicroMo koker opp 0,5 liter på 2 minutter og 15 sekunder. Dette stemmer godt med vår egen erfaring i testperioden. Vi merket ikke til noe vesentlig lengere koketid selv på dager hvor sludd og snø la seg rundt oss og gassboksen rimet ned. Under testperioden kokte vi daglig opp både varm drikke og to varme måltider til tre personer. Dette utgjorde totalt ca 40 liter kokende vann med et forbruk på kun 420 gram gass. Vi fikk rett og slett ikke bruk for gassbeholder nr 2 selv om vi hadde tatt med tre beholdere for sikkerhets skyld. Det at vi brukte kun én 450 grams gassboks i løpet av 12 dager på fjellet, er for meg ganske imponerende.

Jetboil MicroMo

Oppsummering

Etter å ha prøvd Jetboil MicroMo innser jeg nå at det store turkjøkkenet med gryter og stekepanne ofte blir liggende hjemme. Dette gjelder spesielt med tanke på turer hvor vekt og volum er av større verdi enn 3-retters gourmet middager. Størrelsen, vekten og ikke minst effekten hos MocroMo gjør at jeg raskt glemmer svakhetene med håndtaket og av/på-koblingen av kjelen.

Brenneren er relativt stillegående slik de fleste gassbrennere er, og skaper ikke noe sjenerende støy. Du kan fint lage mat direkte i kjelen, men det er da anbefalt med mat som krever lite røring på grunn av faren for søl og velt. Vær også oppmerksom på at kaffe og enkelte matretter kan sette smak i kjelen slik det ofte gjør i termoser. For å unngå dette kan jeg anbefale å kjøpe Jetboil Pot Support. Et adapter som gir deg muligheten til å sette på kaffekanna eller små kjeler direkte på brenneren. Jetboil Micromo har ellers en solid konstruksjon som vil glede deg på turer i mange år fremover.

Spesifikasjoner:

  • God ytelse ned til -6 grader
  • Effekt: 1,75kW
  • Koketid: 2:15 min på 0,5 liter
  • Drivstofforbruk: 12 liter pr 100 gram gass
  • Volum: 0,8 Liter
  • Pakkstørrelse: Ø104 x 165 mm
  • Vekt: 340 gram inkl. stabiliseringsføtter

 

//Arnstein Hurulin, Fjellsport

Jetboil
FJELLSPORT ANBEFALER:
Se vårt utvalg fra Jetboil.

God tur!