MSR Mutha Hubba NX

Fjellsport Arnstein tester telt
ARNSTEIN HURULIN
Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30.

Er du på jakt etter et enkelt 3-manns telt med lav vekt og pakkvolum? Da kan MSR Mutha Hubba NX være noe for deg.

Denne sommeren har jeg vært på tur med Mutha Hubba NX. Et enkelt men likevel et godt og praktisk telt for skjærgårdsturer og helgeturer i lavtliggende terreng.

Skjærgårdstelt

MSR Mutha Hubba NX egner seg ypperlig til skjærgårdsturer på sommerhalvåret. Teltet er lett og tar liten plass i kajakken, men gir likevel god ly for 3 personer. Teltet har et selvstående innertelt som med fordel kan brukes alene på finværsdager. Det kan enkelt settes opp i strandkanten eller direkte på svabergene uten bruk av plugger. Innerteltet har myggnetting rundt hele den øvre halvdelen, noe som gir en utmerket lufting. Herfra kan du også nyte 360° panoramautsikt uten å plages av hverken mygg, knott eller krypdyr. Om regnet skulle komme, eller om du bare ønsker litt mer privatliv, kan du dra over ytterduken og feste den ved hjelp av par steiner eller med pluggene som følger med. Ytterduken kan også med fordel brukes som skjerming mot morgensolen ved å bare la den dekke over halvparten av innerteltet. Du får dermed et luftig og svalt telt som gjør at du kan sove mye lenger før varmen tvinger deg opp og ut.

Oppsett

MSR Mutha Hubba NX settes opp ved hjelp av tre lange sammenhengende stenger som til sammen utgjør en H-form. I tillegg er det en kort stang tvers over midten. Alle stengene henger fast i hverandre med noen silikonfester slik at det er enkelt å slå opp den riktige formen. Stengene spennes først opp mot innerteltets fire hjørner ved å hekte de fast i noen praktiske aluminiumsbrikker. Deretter fester du resten av innerteltet ved hjelp av åtte smarte plastklips som enkelt kan hektes over stengene.
Etter å ha blitt litt kjent med oppsettet klarer jeg å sette opp innerteltet på 2-3 minutter uten å stresse.

Ytterduken kan være noe mer plundrete og tar derfor ofte litt lengre tid. Etter framgangsmåten som er beskrevet inni pakkposen, begynner man med å hekte ytterduken fast i hver ende av den korte midtstangen over taket og deretter i hver ende av takets langside. Teltet er likt i begge ender så det spiller ingen rolle hvilken vei jeg fester det på. Innfestingen mellom innerteltet og ytterduken gjøres raskt og enkelt med samme type aluminiumsbrikker som jeg fant på innerteltets hjørner. Både brikkene og innfestingen av dem er i en sterk kontrastfarge mot ytterduken slik at de er lett å oppdage selv om det er mørkt. Når dette er gjort, må jeg feste åtte små borrelåshemper langs stengene før jeg tilslutt hekter fast og strammer hjørnene på duken.

↑ Plastklipsene for innerteltet virker solide og er enkle å hekte av og på.

↑ Aluminiumsbrikkene er godt synlige og enkle å hekte på enden av stengene.

↑ Borrelåsfestene er noe plundrete å få på med kalde fingre, spesielt dersom det blåser. De kunne også med fordel vært reflekterende eller hatt en sterkere kontrastfarge slik plastklipsene og aluminiumsbrikkene har.

Innertelt

Innerteltet til MSR Mutha Hubba NX er ganske så romslig, spesielt i forhold til vekt og pakkstørrelsen. Den gode takhøyden gjør at jeg kan sitte oppreist og kle på meg uten å ta borti hverken tak eller vegg. Teltet har fire praktiske nettinglommer for oppbevaring av småting. I tillegg er det fem løkker oppunder taket hvor jeg kan henge opp teltlykten eller en tørkesnor ved behov. Innrerteltet er laget av 20D nylon ripstop og DWR med 15D nylon micro-mesh i den øver halvdelen. Bunnduken er laget av 30D nylon ripstop og har en vannsøyle på 3000mm. Teltet er med andre ord laget med tanke på vekt fremfor slitestyrke, noe jeg også fikk erfare i testperioden. Det skulle dessverre ikke så mye til før det kom en liten kvist opp i gjennom bunnduken. En grundig rydding av teltplassen er derfor anbefalt.

← MSR Mutha Hubba NX har god plass til tre personer.

Yttertelt

Forteltet kunne med fordel stått litt mer i stil med det romslige innerteltet, men med tanke på sommerbruk og finværsdager er ikke dette noe stort problem. Du får fint plass til en stor sekk i hver ende, men dessverre ikke så mye mer enn det. Det kan derfor være litt kronglete å krabbe over bagasjen og videre inn i innerteltet til tross for den romslige døråpningen. Teltet krever derfor god orden og at mye av utstyret blir tatt med inn i innerteltet for å gi plass nok. Ytterduken er laget av 20D nylon ripstop og har en vannsøyle på 1200mm. Ytterduken har tre reflekterende bardunsnorer i hver ende og flere justerbare pluggfester som gjør at du alltid får en stram og fin teltduk. Ytterteltet har en ventil i hver ende i tillegg til god gjennomlufting under duken lags bakken.

← Inngangsdøra på MSR Mutha Hubba NX er romslig, men forteltene kunne vært noe større.

Vær og vind

MSR Mutha Hubba NX er et 3-sesongs telt for tre personer og dermed ikke designet for sterk vind. Allerede i 6-7 m/s merker jeg at oppsettet begynner å bli plundrete å få til alene, men det står godt når det først er kommet opp. I liten storm, var det derimot helt umulig å få opp teltet alene. Jeg brukte alle mulige kjente knep med både ekstra barduner, sekk og kampesteiner, men etter en times kamp måtte jeg innse at det ikke gikk. Det er godt mulig det ville hjulpet dersom jeg kunne satt opp ytterduken først med skikkelig forankring, slik jeg kan gjøre ved bruk av Footprint (selges separat). Dette fikk jeg dessverre ikke testet, men min oppfatning av problemet var at stengene ble revet ut av aluminiumsbrikkene så fort stormen fikk tak i duken. Jeg slet også med å få pluggene til å sitte godt nok, selv om jeg sikret alle sammen med store steiner. Alt ville selvfølgelig også vært mye lettere dersom man var tre personer som teltet er konstruert for, men Mutha Hubba NX er uten tvil mer krevende å sette opp i vind enn andre selvstående telt jeg har testet. Pga. en usedvanlig tørr sommer har jeg ikke fått testet teltet i vedvarende regnvær.

FJELLSPORT ANBEFALER:
MSR Mutha Hubba NX kjøpes på Fjellsport.no

Oppsummering

Som et sommertelt på finværsdager, skal du lete lenge for å finne et bedre alternativ enn Mutha Hubba NX. Teltet scorer høyt med tanke på pakkvolum, plass og vekt, men det kunne vært bedre med tanke på vær og vind. Innerteltet er nesten like luftig som et myggtelt, uten at jeg får følelsen av å ligge på utstilling. Dersom Jeg vil reise ekstra lett kan jeg la innerteltet ligge hjemme og sette opp ytterduken alene sammen med en Footprint (bunnduk som kjøpes separat). Teltet tåler en frisk ettermiddagsbris og en god regnskur, men jeg ville ikke valgt Mutha Hubba NX for lengre turer på fjellet.

↑ MSR Mutha Hubba NX med footprint uten innertelt.

Spesifikasjoner

 • Sesonger: 3
 • Personer: 3
 • Areal innertelt: 3,67 m2
 • Volum innertelt: 2,29 m3
 • Areal fortelt: 1,3 m2
 • Volum fortelt: 453 L
 • Antall stenger: 1 (4 stenger som henger sammen)
 • Høyde innertelt: 112 cm
 • Pakkstørrelse: Ø17 x 53 cm
 • Antall innganger: 2
 • Frittstående: Ja (innertelt)
 • Material innertelt: 20D nylon ripstop og DWR
 • Material netting: 15D nylon micro-mesh
 • Material bunnduk: 30D nylon ripstop 3000mm
 • Material ytterduk: 20D nylon ripstop 1200mm
 • Vekt: 2,07 / 2,26 kg

// Arnstein Hurulin, Fjellsport