Test av Thule Sapling Elite

Fjellsport-Arnstein tester bæremeis
ARNSTEIN HURULIN
Arnstein er en dedikert friluftsmann, pappa, excel-guru og klatreentusiast. Han er også Fjellsport’s hang-up champion, med en svimlende rekord på godt over 30.

Som småbarnsfamilie kan det ofte være utfordrende å komme seg på tur, men så fort minstemann kan sitte selv blir mulighetene langt større. Det finnes nemlig mange gode bæremeiser på markedet. Alle er bygget på samme prinsipp med at barnet sitter trygt og godt i en polstret stol på ryggen din, men ikke alle produsenter har fokusert like mye på komfort for den som bærer. Mange har også glemt det praktiske med at det kreves en del ekstra pikkpakk i form av klær, mat og bleier når man har småbarn med på tur. Thule Sapling Elite har løst begge disse utfordringene på en meget god måte.

Barnets sitteplass

Thule Sapling Elite har en godt polstret sitteplass for barnet med inngang enten fra toppen eller fra den ene siden som kan åpnes helt opp med kun to klips. Det er derfor ingen vanskeligheter å få barnet ut og inn av stolen. Setet former seg til barnet og kan heves og senkes i forhold til barnets høyde. Sekken har to godt polstrede sidevegger som gir barnet god støtte og stabilitet i tillegg til en høy nakkestøtte. Ved riktig justering vil hodet støttes godt opp selv om barnet sovner underveis. Fotbøylene henger i hver sin klips slik at de lett kan justeres og eventuelt klipses av dersom de trenger en vask.

«Solskjermen er integrert i sekken og gir god beskyttelse for både sollys og lett regn.»

Funksjoner

Sekken er utstyrt med en integrert solskjerm som kan brettes sammen og puttes ned bak barnets rygg. Du slipper derfor å vurdere om den skal være med eller ikke. Når skjermen er i bruk, står den fast på fire bøyler og festes med borrelås i bakkant og to løkker i front. I følge Thule er skjermen ment som skygge for sola, men etter testing så jeg at den også fungerte som tak for lett regn. Ved større regnskurer anbefales det å bruke Thule Sapling Rain Cover (må kjøpes separat) som beskytter barnet fra topp til tå.

Thule Sapling Elite er utstyrt med to gode bæreløkker som gjør det enkelt å flytte på sekken mens barnet sitter oppi. Nederst på sekkens ryggpanel finner du en liten fot-flapp som kan brettes ut. Når du setter en fot på denne flappen vil sekken holde seg stabilt nede på bakken slik at du alene lett kan løfte barnet ut uten at sekken følger etter.

Lommer og oppbevaring

Sekken har en glidelåslomme på hver side av hoftebeltet. Disse lommene er store nok til å romme et par tynne hansker eller en god matbit som skal spises underveis. Integrert i den høyre lommer finner du også et praktisk speil som hjelper deg til å få full oversikt over barnet mens du er på farten. Dette er en funksjon jeg har savnet på alle andre bæremeiser jeg har testet.

Under sitteplassen til barnet finner du en større glidelåslomme hvor du får plass til både mat, klær og bleier for en dagstur. Mellom sikleputen og sekkens bæresystem, finner du en egen lomme for drikkesystem. Sekken har ellers ingen flaskeholder som er tilgjengelig for drikke underveis.

Thule Sapling Elite har to egne nettinglommer som de større barna klarer å bruke selv. Her kan du putte noen godsaker nedi eller en liten leke som kan brukes underveis.

Bæremeisen har i tillegg en stor nettinglomme helt bakerst på sekken hvor du får plass til en ekstra genser om nødvendig og to mindre nettinglommer på sidene bak barnet.

Ekstra sekk

Thule Sapling Elite har også en ekstra sekk som kan hektes bakpå bæremeisen eller bæres alene. Denne sekken rommer glatt en jakke til deg selv og barnet i tillegg til både matpakke og ekstra drikke. Sekken er utstyrt med en stor hovedlomme med glidelås i tillegg til en mindre glidelåslomme for nøkler, lommebok og lignende. Alle glidelåser kommer med vottevennlige dragere som er lett å betjene. Bakerst på sekken er det en stor nettinglomme med klipsåpning.

Under en av testturene var hele familien på dagstur sammen, og Thule Sapling Elite hadde plass til alt av klær, mat, drikke og utstyr for hele gjengen. Du bør likevel tenke deg om når du pakker. Den ekstra sekken kan fort gjøre bæremeisen baktung dersom den for eksempel er fylt opp med flere drikkeflasker.

Bæresystem

Thule Sapling Elite har et meget lettjustert bæresystem hvor rygglengden kan heves og senkes fra 38 – 56 cm med et enkelt håndgrep. I tillegg kan den polstrede delen av hoftebeltet forlenges med inntil 7,5 cm på hver side. Hoftebeltet dekker en total omkrets fra 68 – 125 cm. Denne justeringen er unnagjort på få sekunder slik at barnet knapt merker stoppetiden før sekken er justert og tilpasset en annen. Ryggpanelet er godt polstret på utsatte og nettingpaneler og gir god lufting mellom kontaktpunktene. Bæresystemet er svært behagelig i bruk og kan måle seg med flere toppmodeller innen anatomiske vandresekker. Meisen ligger stødig på ryggen og gir meg full kontroll på barnet underveis.

FJELLSPORT ANBEFALER:
Bæremeiser fra Thule kjøper du på Fjellsport.no

Oppsummering

Thule Sapling Elite har alt det som er nødvendig for kunne ta barnet med på tur. Den har plass nok til alt du behøver av klær og utstyr for en dagstur. Stolen er polstret slik at barnet sitter trygt og godt selv også dersom søvnbehovet skulle bli for overbærende. Bæremeisen er konstruert slik at du lett kan løfte barnet ut og inn alene. Bærekomforten er på topp og kan ved noen få håndgrep tilpasses for raskt bytte mellom foreldrene. Den eneste ulempen jeg finner med denne meisen er pakkvolumet som kreves i bilen. Sapling Elite krever omtrent like mye plass uansett om den er fullpakket eller tom.

Spesifikasjoner

  • 5 glidelåslommer
  • 6 nettinglommer
  • Lomme og opplegg for drikkesystem
  • Rygglengde: 38 – 56 cm
  • Hoftebelte (omkrets): 68 – 125
  • Materiale: 210D Cordura-nylon, 420D-nylon
  • Maksvekt: (inkl. barn og bagasje): 22kg
  • Dimensjoner: 35 x 31 x 73 cm
  • Vekt: 3,6 kg

//Arnstein Hurulin, Fjellsport

God tur!